Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Nizozemski kardinal Willem Eijk (foto: CTV)
Nizozemski kardinal Willem Eijk

Nizozemski kardinal za vatikanski dokument o teoriji spola

Cerkev po svetu | 10.11.2016, 07:00 Marta Jerebič

Teorija spola je že tako razširjena, da zavaja tudi številne katoličane. Nizozemski kardinal Willem Eijk meni, da bi bila potrebna papeževa okrožnica ali vatikanski dokument, ki bi jasno opozoril na napake te ideologije. Po njegovih besedah celo nekateri katoliški starši začenjajo sprejemati miselnost, da njihovi otroci lahko sami izberejo spol, saj to ves čas poslušajo. Cerkev ima dolžnost, da jih opozori na resnico svojega nauka o človeškem telesu, je dejal.

Kardinal Eijk je za ameriško katoliško agencijo CNS dejal, da se teorija spola tako hitro širi v zahodnem svetu, da je pred njo treba nujno posvariti ljudi. Po njegovih besedah se dogaja podobno kot z evtanazijo. Ko so ljudje prvič začeli razpravljati o njej, so bili še negotovi, danes pa so postali tako navajeni te prakse, da se jim zdi nekaj običajnega. Nizozemska je evtanazijo in pomoč pri samomoru legalizirala leta 2002. Ravno tako se sedaj dogaja pri teoriji spola. Številni katoličani jo sprejemajo na lahkoten način, celo starši, saj o njej nenehno poslušajo. Ena od posledic tega pa je tudi pojav nestrpnosti do ljudi, ki ne sprejemajo teh novih idej.

Po mnenju kardinala Eijka živimo v precej nestrpni družbi. Ljudje sicer veliko govorijo o strpnosti in pravijo, da je posameznik svoboden v mišljenju, a v praksi je drugače. Misliti moraš glede na te sodobne teorije, ali pa te izključijo. Tak način je vdrl na univerze, v parlament in medije.

Katoličani bi morali po mnenju nizozemskega kardinala vztrajati pri svoji pravici, da živijo po svoji vesti, sicer se bodo morali v prihodnje soočiti z nadlegovanjem ali celo zaporom. Teorija spola ima zametke v 60-ih letih prejšnjega stoletja, razmah je doživela v zadnjih letih, zato jo je Cerkev šele v zadnjem času začela obsojati.

Benedikt XVI. je leta 2012 v nagovoru rimski kuriji govoril o globokih zmotah, ki je podlaga za antropološko revolucijo. Papež Frančišek pa je neposredno začel kritizirati teorijo spola, med drugim v okrožnici Laudato si, večkrat pa je že obsodil indoktrinacijo teorije spola kot dela globalne vojne proti družini.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...