Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kaj storiti, ko se pred vrati znajde migrant?

Svet | 25.10.2016, 12:55 Marjana Debevec

Potem ko so včeraj začeli prazniti begunsko taborišče v Calaisu, se je danes začelo rušenje poslopij, v katerih so v izredno slabih razmerah bivali migranti. Slednji so večinoma želeli priti v Veliko Britanijo. V taborišču, t.i. džungli, je živelo več kot 6000 beguncev, ki jih bodo zdaj razselili po vsej Franciji.

Škof iz Arrasa, kamor spada tudi Calais, Jean Paul Jaeger, je za Radio Vatikan dejal, da je potrebna predvsem sprememba miselnosti in odgovornosti do teh ljudi.

»Mislim, da je nujno potrebno spremeniti miselnost in zagotoviti prihodnost za te ljudi. Prišel je trenutek, ko morajo odgovorni politiki razmisliti o migracijah in preseljevanju ljudi in priti do neke odgovornosti«, je zatrdil škof Jaeger.

Probleme je treba po njegovem reševati v temelju. Ob tem je omeni vprašanje razvoja, vojne in miru, mednarodnih odnosov in verskega dialoga. To so namreč po njegovem temeljna vprašanja, zaradi katerih prihaja do migracij.

In k čemu lahko po njegovem prispeva zaprtje t.i. džungle? »Lahko imamo različna mnenja o migrantskem vprašanju. Ko se pred našimi vrati znajde človek, bi lahko pomislili, da ne bi smel biti tukaj. Ker pa že je, moramo z njim ravnati kot s človekom in zato ne moremo ostati neobčutljivi za težave teh ljudi. Treba je vzeti nase njihova bremena na najbolj človeški in dostojanstven način«, je še prepričan škof iz Arrasa.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.