Donko pričakuje čimprejšnjo vrnitev koroških dečkov babici in dedku

Slovenija | 21.10.2016, 14:33

Po odločitvi vrhovnega sodišča glede odvzema velenjskih dečkov smo se pogovarjali s Francijem Donkom predstavnikom Gibanja Za otroke in družine. Dejal je, da iz sodbe jasno izhaja, da bi otroka morala biti takoj vrnjena babici in dedku ter, da bi zaradi številnih napak morala odstopiti ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

"Na podlagi te sodbe bi morali centri za socialno delo in službe v sestavi ministrstva v trenutku otroka vrniti v družino babice in dedka. S tem, ko je vrhovno sodišče potrdilo sodbo upravnega sodišča iz Maribora, je razveljavilo vse dosedanje odločbe in v tem trenutku ni nikakršne pravne podlage, da otroka ostajata pri rejnikih. Torej iz tega bi morala slediti takojšnja vrnitev otrok babici in dedku," je bil jasen Donko.

Pričakuje odstop ministrice in dodaja: "Ministrica ne nosi samo del odgovornosti, ona je v celoti odgovorna, ne zgolj objektivno kot ministrica ampak tudi čisto strokovno zaradi tega, ker je na tiskovni konferenci s Petrom Stefanoskim, Darijo Kuzmanič Korva in Gabi Čačinovič Vogrinčič ter direktorico velenjskega centra povedala, da so vsi postopki bili izpeljani prav in da nič ni narobe ter se s primerom tudi strokovno seznanila."

Slovenija, Politika