Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu (foto: Matjaž Merljak)
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu
18.10.2016, 14:31 Marta Jerebič

Vse več vlomov v župnišča na Gorenjskem in Dolenjskem: Kako se zaščititi?

V zadnjem času beležimo večje število vlomov v župnišča in druge cerkvene objekte. Zadnji med njimi se je zgodil v noči na ponedeljek v župnišče Cerklje na Gorenjskem. Na Slovenski škofovski konferenci so potrdili, da na omenjeno temo potekajo redni pogovori med policijo in cerkvenimi ustanovami.

Župnišča na Dolenjskem in Gorenjskem so bila v zadnjem obdobju na udaru tatov. Med njimi je bilo župnišče v Adergasu, kjer so tatovi odnesli manjšo vsoto denarja. Isto noč so udarili tudi v Vodicah. 10. 10. so neznanci skušali vlomiti v župnišče v Preddvoru, dan kasneje so napadli na Kokrici pri Kranju, kjer so župnika tudi pretepli, konec avgusta pa so vdrli v župnišče v Zalogu pri Cerkljah.

V noči na ponedeljek je bilo tarča napada, po neuspelem poskusu 1. oktobra, znova župnišče Cerklje na Gorenjskem. Napadli so župnika Jerneja Marenka, ki je moral poiskati zdravniško pomoč.

»Huda stvar pri tem je, da se človek počuti zaznamovan oziroma doživlja svoje župnišče in cerkev kot oskrunjene, saj ti kriminalci, ki ropajo, kradejo, napadajo, pustijo za seboj ne le fizične sledove, ampak še bolj v duši,« je povedal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je na to temo že februarja srečal s predstavniki Policijske uprave Ljubljana. Ti so ga obvestili o svojem delu pri odkrivanju kriminalnih dejanj in poudarili pomembnost preventivnih ukrepov pri varovanju oseb in premoženja. Udeleženci pogovora so izrazili upanje, da bodo kriminalna dejanja raziskana, in nujnost medsebojnega sodelovanja; sodelovanja tudi med župniki in vodji policijskih okolišev, ki so lahko v pomoč pri vidikih varovanja. Duhovniki so bili v ta namen že obveščeni, da naj poskrbijo za ustrezno varnost cerkvenih objektov. Na Slovenski škofovski konferenci pozivajo pristojne državne organe k ukrepanju in zaščiti cerkvenih objektov, duhovnike in vernike pa k večji previdnosti.

Župnišča so vse pogosteje tarča vlomov in napadov. Generalna policijska uprava je pred dvema letoma naštela 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, lani 63, letos pa že 108.

 

 

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.