Blaž Lesnik
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu (foto: Matjaž Merljak)
Župnija Velesovo, župnijska cerkev v Adergasu

Vse več vlomov v župnišča na Gorenjskem in Dolenjskem: Kako se zaščititi?

18.10.2016, 14:31 Marta Jerebič

V zadnjem času beležimo večje število vlomov v župnišča in druge cerkvene objekte. Zadnji med njimi se je zgodil v noči na ponedeljek v župnišče Cerklje na Gorenjskem. Na Slovenski škofovski konferenci so potrdili, da na omenjeno temo potekajo redni pogovori med policijo in cerkvenimi ustanovami.

Župnišča na Dolenjskem in Gorenjskem so bila v zadnjem obdobju na udaru tatov. Med njimi je bilo župnišče v Adergasu, kjer so tatovi odnesli manjšo vsoto denarja. Isto noč so udarili tudi v Vodicah. 10. 10. so neznanci skušali vlomiti v župnišče v Preddvoru, dan kasneje so napadli na Kokrici pri Kranju, kjer so župnika tudi pretepli, konec avgusta pa so vdrli v župnišče v Zalogu pri Cerkljah.

V noči na ponedeljek je bilo tarča napada, po neuspelem poskusu 1. oktobra, znova župnišče Cerklje na Gorenjskem. Napadli so župnika Jerneja Marenka, ki je moral poiskati zdravniško pomoč.

»Huda stvar pri tem je, da se človek počuti zaznamovan oziroma doživlja svoje župnišče in cerkev kot oskrunjene, saj ti kriminalci, ki ropajo, kradejo, napadajo, pustijo za seboj ne le fizične sledove, ampak še bolj v duši,« je povedal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore se je na to temo že februarja srečal s predstavniki Policijske uprave Ljubljana. Ti so ga obvestili o svojem delu pri odkrivanju kriminalnih dejanj in poudarili pomembnost preventivnih ukrepov pri varovanju oseb in premoženja. Udeleženci pogovora so izrazili upanje, da bodo kriminalna dejanja raziskana, in nujnost medsebojnega sodelovanja; sodelovanja tudi med župniki in vodji policijskih okolišev, ki so lahko v pomoč pri vidikih varovanja. Duhovniki so bili v ta namen že obveščeni, da naj poskrbijo za ustrezno varnost cerkvenih objektov. Na Slovenski škofovski konferenci pozivajo pristojne državne organe k ukrepanju in zaščiti cerkvenih objektov, duhovnike in vernike pa k večji previdnosti.

Župnišča so vse pogosteje tarča vlomov in napadov. Generalna policijska uprava je pred dvema letoma naštela 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, lani 63, letos pa že 108.

 

 

 

 

24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO) 24 ur molitve in posta za domovino bo pod geslom Naj nas poveže molitev! (photo: ARO)

V ŽIVO: 24 ur molitve in posta za domovino

Tudi letos, ob 31. obletnici samostojne slovenske države, Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarjamo verigo molitve in posta za domovino, tokrat pod geslom »Naj nas poveže molitev!«. Molitev bodo ...

Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin) Družina vstopa v eno od rimskih bazilik (photo: Posnetek zaslona vabila na Svetovno srečanje družin)

Ulice Rima napolnilo družinsko veselje

V Rimu se bo nocoj začelo 10. Svetovno srečanje družin. Do nedelje bo dva tisoč predstavnikov z vsega sveta prisluhnilo pričevanjem in iskalo odgovore na sodobne izzive družine. Vodilna misel bo: ...

Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Prof. dr. Janez Zidar, specialist nevrologije z Natašo Ličen po oddaji na Radiu Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

Kaj povzroči bolezen ALS?

Vzroki za nastanek ALS niso znani, hipotez pa je več. Še pred leti se je zdelo, da je vzrok lahko en sam. Danes smo skoraj prepričani, da je vzrokov več in da jih je pri posameznem bolniku lahko ...