Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

VIDEO: Papež predstavnikom verstev: Strašno je nasilje v imenu Boga!

| 03.11.2016, 13:38 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne nagovoril predstavnike različnih verstev, ki delujejo na področju karitativnosti. Med njimi so bili kristjani, Judje, muslimani, budisti in hindujci. Zatrdil jim je, da je danes čas bratstva, zato naj bi se verstva srečala v dialogu brez sinkretizma, da bi se bolje spoznala in razumela drug drugega. V središču nagovora svetega očeta pa je bila misel o usmiljenju.

Papež Frančišek, ki o kulturi srečanja in dialoga ne le govori, ampak jo tudi konkretno živi, kar je dokazal s svojo navzočnostjo na slovesnosti ob 500 letnici reformacije, je tokrat nagovoril predstavnike različnih verstev. Vsaka religija po njegovih besedah spodbuja srca ljudi, da se približajo bratom v stiski. »To je odmev Božjega glasu, ki govori vesti vsakega. Vabi nas, da presežemo usmerjenost v nas same in da se odpremo: najprej Bogu, ki je nad nami in trka na naše srce, potem pa bližnjemu, ki trka na vrata našega doma ter prosi za pozornost in pomoč.«

Po papeževih besedah imamo še posebej danes kot po kisiku potrebo po zastonjski ljubezni, ki prenavlja življenje. »Človek je žejen usmiljenja in nobena tehnologija ga ne more zadovoljiti. Išče ljubezen, ki bi šla preko trenutno zadovoljitve; varen pristan, kjer bo pristal njegov nemiren čolnič; neskončen objem, ki odpušča in spravlja«, je zbranim dejal sveti oče. Največ, kar lahko damo ljudem, saj nas tudi najbolj stane, je prav odpuščanje, je zatrdil.

Obenem pa je verske predstavnike pozval, da naj zaradi nekaterih posameznikov ne širijo napačnega verskega sporočila, takšnega, ki ni v sozvočju z usmiljenjem. »Na žalost ne mine dan, da ne bi slišali govoriti o nasilju, konfliktih, ugrabitvah, terorističnih napadih, žrtvah in uničenjih. Strašno je, da se v opravičilo teh barbarskih dejanj zlorablja religija ali celo samega Boga. Naj bodo takšna izprijena dejanja jasno obsojena, saj skrunijo Božje ime in onesnažujejo človekovo versko iskanje«, je bil odločen Frančišek. Namesto tega je predlagal mirno srečanje med verniki in resnično versko svobodo. To od nas zahteva odgovornost za prihodnost sveta.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.