Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med sveto mašo na pokopališču (foto: Radio Vatikan)
Papež med sveto mašo na pokopališču

VIDEO: Papež: Rajnih se spominjajmo z upanjem na vstajenje

Svet | 03.11.2016, 09:26 Marjana Debevec

Ob včerajšnjem prazniku Spomina vseh vernih rajnih je papež Frančišek daroval sveto mašo na rimskem pokopališču Prima porta. Že pred mašo je na twiterju papež vse vernike povabil k molitvi za tiste pokojne, ki se jih nihče ne spominja.

Pokopališča so po njegovih besedah kraji žalosti, saj nas spominjajo na naše drage, ki so že odšli. Vendar pa v to žalost prinašamo rože, kot znamenje upanja.

»Žalost se meša z upanjem, kar občutimo tudi med današnjo slovesnostjo. Upanje pa nam pomaga, saj moramo to pot prej ali slej, z več ali manj bolečine, tudi mi prehoditi. Vendar pa s cvetom upanja, s tisto močno vezjo, ki nas čvrsto veže z onostranstvom«.

Prvi je to pot po papeževih besedah prehodil Jezus, ki nam je s svojim križem odprl vrata upanja.

»Vrnimo se nocoj domov z dvojnim spominom: s spominom na preteklost, na naše, ki so se že poslovili, in z mislijo na prihodnost, na pot, ki jo bomo prehodili; z gotovostjo, ki izhaja iz Jezusovih besed: Jaz te bom obudil poslednji dan«, je zbranim ob prazniku Vseh vernih rajnih še dejal papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...