Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Papež med luteranci (foto: Radio Vatikan)
Papež med luteranci

Papež s protestanti ob začetku 500 letnice reformacije

Svet | 30.10.2016, 00:10 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo jutri odpotoval v Lund na Švedskem, kjer bo potekala osrednja slovesnost ob 500 letnici reformacije. Dogodek pripravljata Svetovna luteranska zveza in papeški svet za edinost kristjanov. Evangeličani želijo namreč to leto obhajati predvsem v duhu ekumenizma. Na Švedskem je sicer katoliška skupnost v manjšini, saj prevladujejo protestantski verniki. Vse bolj pa je po besedah tamkajšnjega škofa moč občutiti tudi sledove sekularizacije.

Jutri bo papež Frančišek v Lundu na Švedskem, kjer se bo udeležil spominske slovesnosti ob odprtju enoletnega programa, načrtovanega na svetovni ravni v sklopu slovesnosti ob 500-letnici reformacije. Dogodek na Švedskem bo potekal na pobudo Svetovne luteranske zveze skupaj s papeškim svetom za edinost kristjanov, da bi poudarili 50 let stalnega ekumenskega dialoga med katoličani in luteranci skupaj z darovi, ki izhajajo iz tega sodelovanja, pravi skupna izjava, ki sta jo objavila Svetovna luteranska zveza in papeški svet. Spominska slovesnost načrtuje dva glavna dogodka. Slovesnost v zgodovinski katedrali v Lundu, kjer je bila leta 1947 ustanovljena Svetovna luteranska zveza, bo temeljila na skupni bogoslužni molitvi. Navdihovala pa se bo v dokumentu iz leta 2013 Od konflikta do skupnosti, v katerem so luteranci in katoličani prvikrat skupaj razmišljali o 500-letnem obdobju od reformacije.

Drugi dogodek, namenjen mladim, bo v Malmöju. Triurno srečanje bo namenjeno predstavitvi dejavnosti s središčem na skupnem pričevanju in služenju katoličanov in luterancev svetu. 1. novembra dopoldne bo papež Frančišek maševal za švedske katoličane.

Stockholmski škof, karmeličan, monsinjor Anders Arborelius, je za agencijo SIR povedal, da Katoliška Cerkev na Švedskem predstavlja približno 1,5 odstotka celotnega prebivalstva. Večina katoličanov je priseljencev. Razdeljeni so v štiri skupine: Poljaki, Hrvatje, Latinoameričani in katoličani z Bližnjega vzhoda. Domačih katoličanov je zelo malo, vsako leto pa zaznavamo nove spreobrnitve, večinoma ljudje s srednjo in visoko stopnjo izobrazbe. Škof je povedal, da jim je v zadnjem času uspelo pridobiti protestantske cerkve – trenutno jih uporabljajo sto v krajih, kjer nimajo svojih cerkva. Posebna značilnost švedske krajevne cerkve pa so tudi kontemplativni samostani.

Na Švedskem po besedah škofa Arboreliusa vlada sloga med različnimi cerkvami na človeški in osebni ravni. Na dogmatski in etični ravni so seveda še težave, vendar je sodelovanje glede družbenih vprašanj dobro. Najrodovitnejši vidik ekumenizma pa je po njegovih besedah duhovnost. Poleg tega je Svet cerkva povezan v svojem prizadevanju za begunce. Prav tako je pozitiven medverski dialog, zlasti z Judi.

Lani je prišlo na Švedsko približno 160 tisoč novih priseljencev in čeprav je država izrazila težave glede sprejemanja, je civilna družba pokazala največjo podporo.

Švedski škof je še povedal, da se skorajšnjega papeževega obiska veselijo tako katoličani, kot tudi protestanti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...