Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc
Za otroke gre (foto: ARO)
Za otroke gre

AUDIO:Tudi z zakonom v podporo starim staršem in vnukom

01.09.2016, 09:24 Marjana Debevec

Metka Zevnik in Franc Donko sta v imenu Gibanja za družine in otroke.si v začetku junija v državni zbor vložila Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Predsednik državnega zbora je kot datum začetka zbiranja podpisov določil 1. september, omenjeno gibanje pa bo podpise uradno začelo zbirati v ponedeljek, 5. septembra. Za obravnavo omenjene novele zakona je namreč treba zbrati 5000 podpisov.

S spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih želijo predvsem preprečiti, da bi se v prihodnje dogajalo to, kar se je dogodilo v t. i. primeru velenjskih dečkov.

Cilj predlaganega zakona je varstvo otrokovih koristi. Zaradi otrokove koristi je treba določiti, da se staršem, ki so zaradi storitve kaznivega dejanja hujših telesnih poškodb, uboja ali umora zakonca, oziroma partnerja, svojega otroka ali starih staršev svojega otroka, nemudoma odvzame roditeljska pravica.

Treba je urediti tudi možnost, da lahko stari starši prevzamejo skrb za otroka v primeru, da otrok ostane brez staršev ter, da lahko stari starši posvojijo vnuka ali vnukinjo, če to ne nasprotuje načelu koristi za otroka.

Potrebno zagotoviti upoštevanje poslednje volje staršev, mnenj starih staršev ter iskanje največje koristi otroka oziroma mladoletne osebe v primeru postavitve pod skrbništvo.

Cilj Predloga zakona je tudi večja skladnost s sprejetimi mednarodnimi konvencijami, zlasti Konvencijo o otrokovih pravicah, ki v 20. členu med drugim določa, naj bo pri preučevanju rešitev posebna pozornost posvečena zaželeni nepretrganosti otrokove vzgoje.

Vnuki nas potrebujejo
Vnuki nas potrebujejo © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.