Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Tomaž Grohar (foto: Matjaž Merljak)
Tomaž Grohar

Slovenščina je odlična

Slovenci po svetu | 04.08.2016, 14:04 Matjaž Merljak

Tomaž Grohar je argentinski Slovenec. Živi v prestolnici Buenos Aires, v predelu, kjer je slovenski dom Pristava. Doma govorijo slovensko in njegova slovenščina je brezhibna, odlična. To je njegov prvi jezik, špansko se je naučil govoriti šele v vrtcu.

V Slovenijo je letos prišel drugič. Bil je namreč v skupini slovenskih maturantov iz Argentine - Rast XLV. Decembra letos bo zaključil tako argentinsko srednjo šolo kot tudi srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka. Ker je hodil ob sobotah popoldne na srednješolski tečaj, se je moral občasno odpovedati svojim hobijem, kot recimo rokometnim tekmam. A, kot pravi, mu ni bilo težko. Zaveda se, kaj so njegove korenine in ve, kaj ima prednost. Tako že zdaj pove, da bo tudi po končani srednješolski dobi vključen v krajevni slovenski dom, kamor pogosto zahaja.

Tokratni obisk Slovenije je bil drugačen. Tudi prvič je bil v Sloveniji poleti, a bil je z družino. Zdaj je bil s prijatelji, s katerimi je štiri leta skupaj obiskoval slovenski srednješolski tečaj. Tako so se v Sloveniji zabavali, tudi zvečer so se občasno odpravili v Ljubljano. In to brez strahu, saj je v Sloveniji bolj varno kot v Argentini.

Od obiska Slovenije mu je bilo najbolj všeč na Bledu, kjer so preplavali do otoka. Všeč mu je bilo tudi na supanju v Bohinju, bili pa so tudi na morju.

Ni se še odločil, kaj bo študiral po srednji šoli. Časa ima še pol leta.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...