Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rast XLV skupinska (foto: Facebook Rast XLV)
Rast XLV skupinska

Rast XLV obiskala Slovenijo

Slovenci po svetu | 28.07.2016, 23:23 Matjaž Merljak

Mesec dni so bili na obisku v Sloveniji maturantje iz Argentine. To je bila skupina 28-ih mladih rojakov iz Buenos Airesa in enega dekleta iz Bariloč. Rast je kratica za Roj abiturientov srednješolskega tečaja. Letošnja generacija je že petinštirideseta.

Pogovarjali smo se z enim od treh vodij skupine Milošem Mavričem. Povedal je, da je bil namen obiska mladih v Sloveniji spoznavati korenine prednikov in se izpopolnjevati v jeziku. Prvih petnajst dni so obiskovali poletno šolo slovenskega jezika, nekaj časa so bili pri sorodnikih, obiskali so tudi nekaj slovenskih krajev, tako turistično zanimivih kot zgodovinsko pomembnih. Program je bil kar natrpan, nekaj je bilo tudi prostega časa.

Obiskali so tudi Triglav. To doživetje je bilo zanimivo, je dejal Mavrič. V sedmih urah so prišli do vrha, malo počasnejši so bili pri sestopu, a se se vsi vrnili celi in žuljev ni bilo veliko. Njegov vtis je, da je mladim v Sloveniji všeč, da jih stvari zanimajo, da radi spoznavajo Slovenijo. Nekaj jih je takih, ki bi se radi kasneje vrnili ...

Miloš Mavrič je eden od profesorjev srednješolskega tečaja v Buenos Airesu - poučuje slovnico, točneje glagole v tretjem in četrtem letniku. Za spremljevalca skupine je bil izbran s strani staršev in dijakov. Meni, da so ga v profesorski zbor tečaja povabili, ker je pred časom nekaj let živel v Sloveniji, kot vsi drugi poučuje prostovoljno. Izhaja iz okraja San Martin, od tam je tudi njegova žena, zdaj pa živijo blizu slovenskega doma Pristava in v tem slovenskem domu so zdaj tudi včlanjeni in dejavni. Nekaj let je bil podpredsednik, sodeluje tudi v odboru.

Rast XLV Miloš Mavrič
Miloš Mavrič © Matjaž Merljak
Obisk Slovenije je krona večletnega šolanja v slovenskih šolah v Argentini. Za mlade je napoved, da bodo prišli na obisk Slovenije, močna spodbuda, da prihajajo k srednješolskemu pouku, saj ta poteka ob sobotah popoldne.

Za prvi del obiska Slovenije - obiskovanje poletne šole slovenskega jezika - dobijo tudi štipendijo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, za drugi del so dobili dodatno podporo, denar za potovanje jim prispevajo starši, pa tudi sami so z različnimi dejavnostmi zbrali nekaj denarja.

Med obiskom po Sloveniji so se mladi predstavili tudi s kulturnim programom, v katerem so prepletli pesmi, plese in recitacijo. Poudarek so dali dvema obletnicama: 25-letnici slovenske samostojnosti in 200-letnici argentinske samostojnosti.

Rast  XLV Triglav
Rast XLV na Triglavu © Facebook Rast XLV

Slovenci po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...