Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Alejandra Bergant (foto: Matjaž Merljak)
Alejandra Bergant

Tako je, kot na fotografijah

Slovenci po svetu | 02.08.2016, 14:10 Matjaž Merljak

Alejandra Bergant prihaja iz Slovenskega doma San Justo v Buenos Airesu. Je maturantka slovenskega srednješolskega tečaja in je nedavno prvič prišla v Slovenijo. Zdaj je tudi dvakrat Slovenka.

Prvič je Slovenka, ker je s skupino maturantov Rast XLV osvojila Triglav in drugič, ker je preplavala do Blejskega otoka. V Slovenijo si je vedno želela priti, o njej sta ji pripovedovala deda. Vse, kar je videla na fotografijah, je tudi v resnici tako. Všeč ji je, ker je bolj čisto in bolj mirno kot v Buenos Airesu. Počutila se je varno, četudi je kdaj ponoči hodilapo Ljubljani. Od slovenskih krajev ji je najbolj všeč Bled, všeč so ji tudi tamkajšnje kremne rezine, sicer pa je nekaj zanimivih slovenskih krajev obiskala tudi s pomočjo sorodnikov iz Moravč, s katerimi je preživela nekaj dni. .

Maturantje iz Argentine so v enomesečnem bivanju v Sloveniji obiskovali poletno šolo slovenskega jezika. Potekala je dva tedna od devetih do pol enih. Alejandra je bila v deveti od enajstih skupin. Tja so jih razporedili po predznanju slovenščine že pred prihodom v Slovenijo na podlagi testa. V njihovi skupini so bili zgolj vrstniki iz Argentine, učili pa so se novih besed, pa tudi vadili sklanjatve. Dobro znanje slovenščine ji zna še kako koristiti, saj namerava študirati turizem in bi rada nekaj časa delala v Sloveniji.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...