Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Aldana Čeč (foto: Matjaž Merljak)
Aldana Čeč

S kolegi je v Sloveniji bolj zabavno

Slovenci po svetu | 01.08.2016, 14:00 Matjaž Merljak

Aldana Čeč je bila članica letošnje maturantske skupine iz Argentine Rast XLV in je bila v Sloveniji drugič. Opisala je razliko med obiskom z družino in z vrstniki, spregovorila je tudi o nastopih, ki so jih maturantje imeli v Sloveniji.

Razlika med obiskom Slovenije pred šestimi leti in sedaj je, da je tokrat bolj sproščeno in zabavno. Kako tudi ne: prvič je prišla z družino, zdaj pa z vrstniki, s katerimi je več let ob sobotah popoldne obiskovala sobotni srednješolski tečaj. Všeč ji je, kljub temu, da je program natrpan.

Aldana Čeč sicer prihaja iz slovenskega doma v Lanusu, kjer je tajnica v mladinskem odboru in z drugimi dekleti igra odbojko - fantje pa igrajo nogomet. Doma govorijo slovensko, prav tako uporablja slovenščino, ko govori s staro mamo. V Sloveniji je obiskala sorodnike, ki živijo v Kranju.

Maturantje iz Argentine Rast XLV so imeli med enomesečnim obiskom v Sloveniji so tudi imeli nekaj nastopov (med drugim na taboru Slovencev po svetu v Šentvidu v Ljubljani, v Šentjoštu, pred magistratom v Ljubljani in na Koroškem). Njihov nastop je bila kombinacija plesov, petja in recitacij. Pripravljali so se vsako soboto pred srednješolskim tečajem, nekajkrat so bile vaje med tednom. Obleke so pripravile šivilje v Argentini.

Maturantje so v zadnjem letu šolanja pripravili tudi almamah, kjer je vsak opisal poseben spomin svojega življenja. Sama je opisala presenečenje, ki so ji ga za 15. rojstni dan pripravili prijatelji.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...