Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dve pravoslavni Cerkvi odpovedali udeležbo na vsepravoslavnem koncilu

Cerkev po svetu | 08.06.2016, 09:37 Marta Jerebič

Vsepravoslavni koncil na Kreti se bo kljub pozivu nekaterih Cerkva k preložitvi na poznejši čas začel 19. junija. Svojo udeležbo sta namreč odpovedala Bolgarska pravoslavna Cerkev in pravoslavni patriarhat v Antiohiji.

Slednji kot razlog navaja nerazrešen spor z jeruzalemskim patriarhatom v zvezi s sodno oblastjo. Carigrajski ekumenski patriarhat je odločitev o tem odložil na čas po junijskem srečanju. Antiohijski patriarhat je nato sporočil, da ne more biti v občestvu s predstavniki jeruzalemskega patriarhata in da se koncila ne bo udeležil, dokler ne bodo izginili razlogi, ki preprečujejo udeležbo pri sveti evharistiji med koncilom.

Namen vsepravoslavnega koncila naj bi bil ravno spodbujati edinost med pravoslavnimi cerkvami po svetu.

Cerkev po svetu
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal) Novomašnika Matija Golob in Ambrož Brezovšek (photo: Rok Mihevc in Tatjana Splichal)

Matija Golob in Ambrož Brezovšek obhajala novi maši

Župniji Šmartno pri Litiji in Vojnik sta te dni pravi izvir veselja za Cerkev v Sloveniji. Veselita se namreč novih maš, ki sta ju včeraj pela Matija Golob in Ambrož Brezovšek. »Eno je potrebno« ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...