Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Po neurjih, toči in vetru ocenjujejo škodo

Slovenija | 14.07.2016, 15:40

Slovenijo je včeraj popoldne zajelo neurje, ki je povzročilo obilo težav; tako zaradi zalitih kleti, kot tudi podrtih dreves in daljnovodov. Ponekod je padala tudi toča, nekaj tisoč ljudi je ostalo brez električne energije.

Neurje z obilnimi padavinami je včeraj najprej zajelo Koroško, od koder so poročali o zalitih kleteh in poslovnih prostorih, dveh zemeljskih plazovih in poplavljenih cestah. Zatem se je neurje razbesnelo še na Štajerskem. Iz občin Slovenska Bistrica, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Maribor in Šentilj so poročali o poplavljanju meteorne vode. Gasilci so imeli delo tudi s podrtimi drevesi. Velika je škoda v sadovnjakih, kjer nimajo protitočne zaščite.

Močno neurje s točo je po 18. uri zajelo tudi Spodnje Podravje. Gospodinjstva v Svetem Tomažu so ostala brez električne energije. Konkretna škoda, predvsem na poljih, razen zalitih kleti, še ni znana.

Brez elektrike je ostalo tudi 1300 odjemalcev Ormoža, ter nekateri na območju Lendave in Ljutomera.

V Pomurju odpravljajo posledice in ocenjujejo škodo, največ dela pa imajo pri zaščiti osnovnih šol v Turnišču in Dobrovniku, s katerih je veter odnese strehi. Folija, ki so jo zasilno postavili pred nočjo, namreč ni bila kos močnemu deževju. Škoda na fotovoltaični elektrarni, ki jo je veter skupaj s streho prav tako odpihnil na bližnje avtobusno postajališče. Ocena škode na poljih še ni znana, a gotovo bo, predvsem na bučah, koruzi in drugih povrtninah.

Na območju Velenja je nekaj podrtih dreves, toča in veter sta poškodovala strehe, kot tudi v Braslovčah in Letušu. Toča je poškodovala tudi približno 200 m2 strehe objekta v Velenju. O zalitih kleteh poročajo iz Frankolovega, o poplavljenem cestišču iz občine Zreče. Na območju Mežice je narasla voda poplavila nekatere objekte, kot tudi v Radljah, od koder so poročali še o plazovih.

V občini Dobrova-Polhov Gradec opozarjajo, naj do preklica prekuhavajo vodo za pitje. Na severozahodu je največ škode na območju Loga pod Mangartom in Bavščice, kjer so ostali tudi brez elektrike. Drevesa so ovirala cesto čez Predel.

Neurja tudi pri sosedih

Po vročinskem valu je močna nevihta včeraj zajela območja Osijeka, Požege in Virovitice na vzhodu Hrvaške, kjer je povzročila veliko gmotno škodo. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, ki so poškodovala več avtomobilov. Toča je poškodovala kmetijske površine, voda pa je poplavila nekatere lokalne ceste. Škoda na vzhodu države bo po napovedih milijonska. Na Hrvaškem tudi danes zaradi slabega vremena velja oranžni alarm za Slavonijo in zaledje Dalmacije

Neurje je včeraj prizadelo tudi avstrijski zvezni deželi Koroška in Štajerska. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je bila na območju Beljaka ena oseba poškodovana, ko je nanjo padlo drevo. Zaradi podrtih dreves in nanosov kamenja je sicer zaprtih več cest na Koroškem, tudi cesta čez prelaz Korensko sedlo proti Sloveniji.

Poslanci v državnem zboru prav danes po nujnem postopku obravnavajo predlog zakona o ukrepih za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu konec aprila. Z zakonom bi država kmetom pomagala s 3 milijoni in pol evrov. Po zadnjih grobih ocenah je bilo sicer aprila v sadovnjakih in vinogradih za skoraj 24 milijonov evrov škode, prizadetih pa je bilo skupno 56 tisoč hektarjev površin.

Slovenija, Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...