Petra StoparPetra Stopar

Na slovesnosti ob Lipi sprave prvič tudi predsednik republike

Slovenija | 16.06.2016, 10:29

Na ljubljanskih Žalah ob Lipi sprave je sinoči potekalo tradicionalno obeleženje dneva krivde, odpuščanja in sprave in sicer ob 25-letnici države Slovenije. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob spremstvu častne čete Slovenske vojske položil venec. Poleg njega je zbrane nagovoril tudi predsednik Društva združeni ob Lipi sprave akademik Janez Juhant. Molitev ob Lipi pa je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Uvodoma so spomnili, da so se ob tem dnevu začeli zbirati že leta 1988. Predsednik društva Juhant je zato dejal, da smo se v osamosvojeni in samostojni Sloveniji dolžni spominjati vseh žrtev. "Naša moralna dolžnost je ohranjati in obujati spomin na zlo in trpljenje, iz katerega je rasla naša domovina Slovenija,“ je dejal Juhant in nadaljeval, da „po 25. letih samostojne države Lipa sprave kliče Slovenijo, da se spravi z bolečo preteklostjo in da mladim novo upanje“.

Predsednik Pahor, ki je ob Lipo sprave položil venec, je spomnil na zgodovino drevesa. Ko je bila lipa leta 1989 prvič zasajena, je bilo to po njegovih besedah skoraj ilegalno dejanje. Čeprav pobuda za zasaditev ni prišla od ene ali druge oblasti, ampak iz iskrenih src ljudi, ni bila splošno privzeta kot dobronamerna gesta, je povedal Pahor. Med leti 1989 in 1991 je bila trikrat uničena, trenutna lipa je torej že četrta.

Pahor je spomnil na Juhantove besede, ki je povedal, da se je predsednik države prvič udeležil slovesnosti. Predsednik si želi, da bi to postala tradicija, kot dobro popotnico za to pa omenil, da bodo jeseni uredili grobišče v Hudi jami, na Kongresnem trgu v Ljubljani pa bodo postavili spomenik žrtvam vseh vojn in povojnih pobojev.

Na slovesnosti so sodelovali basbaritonist Marko Fink, kvartet Krt in recitatorji.

dr. Janez Juhant
dr. Janez Juhant © p. Ivan Rampre/RV

Nagovor predsednika Boruta Pahorja
Nagovor predsednika Boruta Pahorja © p. Ivan Rampre/RV

škof Šuštar in predsednik Pahor
škof Šuštar in predsednik Pahor © p. Ivan Rampre/RV

Zbrani na slovesnosti
Zbrani na slovesnosti © p. Ivan Rampre/RV

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.