Alen SalihovićAlen Salihović
Skupaj za Evropo (foto: ARO)
Skupaj za Evropo

VIDEO/AUDIO: Predstavniki 300 krščanskih gibanj za Evropo sprave in edinosti

Svet | 02.07.2016, 21:50 Marjana Debevec

V Muenchnu je danes potekala velika prireditev Skupaj za Evropo, ki od leta 1999 povezuje približno 300 krščanskih gibanj stare celine. Ob tem, da ohranjajo lastno istovetnost, gibanja iz različnih cerkva delujejo za skupne cilje ter vnašajo prispevek lastne karizme. Sporočila udeležencem so poslali številni vidni predstavniki iz sveta politike in Cerkve. Video sporočilo pa sta poslala papež Frančišek in ekumenski patriarh Batolomej I.

Gibanja in skupnosti kljub njihovi različnosti ustvarjajo odnose občestva v spoštovanju različnosti. Pobuda Skupaj za Evropo pa želi odgovoriti na potrebo po kulturi vzajemnosti. V njej bodo lahko posamezniki in narodi sprejeli drug drugega, se spoznali, spravili med seboj, se naučili spoštovati drug drugega in se medsebojno podpirati.

Včerajšnji dogodek je na trgu Karlsplatz v Muenchnu povezal na tisoče pripadnikov različnih krščanskih gibanj iz Evrope, tudi iz Slovenije. V prepletu pesmi, pričevanj in razmišljanj so podelili številna pričevanja, ki so potrdila, da je mogoče graditi pristne odnose, spreminjati družbo in ustvarjati boljšo prihodnost.

Skupaj za Evropo
Skupaj za Evropo © ARO

Papež Frančišek jim je v video sporočilu zatrdil, da je prišel čas za premagovanje zidov med ljudmi. „Potrebujemo spremembo! Evropa je poklicana razmisliti in se vprašati, ali njena izjemna dediščina, prežeta s krščanstvom, pripada muzeju, ali pa je še sposobna navdihovati kulturo in darovati svoja bogastva celotnemu človeštvu“, je dejal sveti oče.

Krščanska gibanja je pozval, naj prinašajo luč pričevanja civilne družbe, ki deluje kot mreža, ki sprejema in je solidarna z najbolj krhkimi in nesrečnimi, da bi gradila mostove in premagala konflikte.

Če želi biti Evropa družina narodov, mora v središče postaviti človeka; mora biti odprta in gostoljubna celina ter še naprej uresničuje načine sodelovanja ne le na ekonomske, ampak tudi na družbenem in kulturnem področju.“

Krščanska gibanja pa je Frančišek povabil, naj bodo laboratoriji občestva, prijateljstva in bratstva, odprta v svet. „Skupaj za Evropo? Danes je to potrebno bolj kot kdajkoli. V Evropi mnogih narodov ste vi priče, da smo otroci enega samega Očeta ter bratje in sestre med seboj. Vi ste dragoceno seme upanja, da bi Evropa znova odkrila svoj poklic prispevati k edinosti vseh“, jim je dejal sveti oče.

Tudi patriarh Bartolomej je v video sporočilu izrazil željo po edinosti: „Tudi kadar nas skušnjava vabi, naj ne bomo skupaj, smo še posebej kristjani poklicani pokazati temeljno načelo Cerkve, ki je občestvo".

Skupaj za Evropo
Skupaj za Evropo © ARO

Zbrane so nagovorili tudi nekateri predsedniki gibanj. Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce je v nagovoru zatrdila, da je edinost možna. Zato je poudarila, da želijo skupaj prositi odpuščanja za odločitve iz preteklosti, ki so sprožile vojne in smrt v Evropi; pričevati edinost v spoštovanju in lepoti različnosti naših Cerkva in skupnosti ter se dati na razpolago in služiti novosti, ki je danes potrebna za to, da bi Evropa znova stopila na svojo pot. „To, kar lahko ponudimo – s svojim življenjem –, je novost evangelija. Jezus je pred smrtjo prosil: 'Oče, da bi bili vsi eno0. Pokazal je, da smo vsi bratje, da je možna ena sama 'človeška družina', da je edinost možna, da nam je edinost usojena.

Danes se tukaj obvezujemo, da bomo orodja tega preobrata, orodja nove vizije Evrope, orodja pospešene hoje do edinosti tako, da z vsemi in za vse moške in ženske našega sveta začenjamo globok dialog“, je še dejala Maria Voce.

Skupaj za Evropo
Skupaj za Evropo © ARO

Odgovoren za mrežo več kot stotih evangeljskih gibanj Gerhard Pross iz odbora Skupaj za Evropo pa je spomnil na prehojeno pot sodelovanja med gibanji in različnimi cerkvami ter poudaril, da priznati krivdo in prositi za odpuščanje osvobaja breme preteklosti in odpira pot za spravljeno prihodnost.

500 let ločitve je dovolj! Vsakič ko sem povedal to misel v zadnjih letih, začutim velik odmev v Božjem ljudstvu. Kristusovo telo hrepeni po edinosti.

Tukaj smo, na Stachusu, in gledamo proti vratom ... Papež Frančišek je letos povabil, naj odpremo vrata usmiljenja. Odprimo na ta dan vrata usmiljenja drug do drugega, prosimo kot pri spovedi za medsebojno odpuščanje, da bi lahko Cerkve odgovorile na Jezusovo molitev: 'Da bi bili vsi eno, da bo svet veroval'“, je še dejal Pross.

V sklepni izjavi so se zato udeleženci dogodka Skupaj za Evropo zavzeli za edinost v različnosti; za življenje po evangeliju, ki je vir upanja; za kulturo spoštovanja in premagovanje ločitev. Sprejeli so tudi odločitev, da bodo hodili po poti sprave in storili vse, da bodo lahko naše skupnosti, Cerkve, narodi in kulture živeli zedinjeni v različnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...