Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Podeželje (foto: Pixabay)
Podeželje

Različni pogledi na razvoj lokalne samouprave

Slovenija | 28.05.2016, 10:00

Predstavniki Združenja občin Slovenije in vlade imajo precej različne poglede na prihodnji koncept razvoja lokalne samouprave. Medtem ko se prvi po besedah svojega predsednika Roberta Smrdelja zavzemajo za skladen regionalni razvoj, druga, tako dodaja, oporo išče predvsem v racionalizacijah.

Strategija razvoja lokalne samouprave je bila med drugim del razprave na nedavni redni letni skupščini Združenja občin Slovenije. "To bo v prihodnje zagotovo pomemben dokument," ocenjuje Smrdelj. V omenjeni razpravi so sodelovali tudi predstavniki ministrstva za javno upravo. Ker sta strani pri tem vprašanju precej narazen, je bila izmenjava stališč kar pestra. "Naš poudarek gre predvsem v smeri enakomernega regionalnega razvoja v smeri decentralizacije, s strani vlade se zdi da predvsem išče oporo na obstoječe stanje," pojasnjuje Smrdelj.

V aktualna nesoglasja med občinami in vlado sodi tudi tematika financiranja občin oziroma povprečnine. "Dejstvo je, da se o povprečnini nismo dogovorili, zato vlagamo ustavne presoje. Išče se tudi potencialne rešitve v sinergijah skupnega nastopa vseh treh združenj, asociacij občin, da bi tako izvajali bolj učinkovit pritisk na vlado," še dodaja Smrdelj.

Slovenija, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...