Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Telice (foto: A.Pb)
Telice

Sindikat kmetov: Temu je treba enkrat reči konec!

Kmetijstvo | 27.04.2016, 11:14

Tudi med prazniki naj bi se nadaljevalo "koalicijsko in medresorsko usklajevanje" predloga novega Zakona o katastrskem dohodku, je mogoče razbrati iz odgovora Ministrstva za finance, ki smo ga po dveh tednih čakanja dobili na zastavljena vsebinska vprašanja glede novega zakona. Zakon naj bi javnosti predstavili šele potem, ko bo njegovo besedilo usklajeno.

Ministrstvo za finance smo 12. aprila prosili za pojasnilo, na kakšen način in v kakšnih odstotkih se bo izvajala "korekcija katastrskega dohodka zaradi omejene možnosti pridelave na območjih posebnih režimov" in kateri predpis to določa oziroma bo določal?

Naše drugo vprašanje je bilo, kako bodo izvršene korekcije katastrskega dohodka za zemljišča, ki so vključena v razne krajinske parke in na katerih so kmetje omejeni z gospodarjenjem ter se morajo pri tem podrejati zahtevam teh zavarovanih območij?

Spraševali smo tudi, kako bodo v novem zakonu izvedli korekcijo obremenitev kmetij glede na njihovo ekonomsko moč in načelo sorazmernosti (tako namreč piše v predlogu zakona) ter jih prosili za informacijo koliko pripomb na predlog zakona so dobili v času javne obravnave.

Odgovor Ministrstva za finance na ta zastavljena vprašanja je kratek. Zapisali so: "Vse aktivnosti so usmerjene v čimprejšnjo pripravo končnega besedila zakona, zato vam informacij glede pripomb iz javne razprave ne moremo posredovati. Koalicijsko in medresorsko usklajevanje predloga zakona še potekata, besedilo predloga zakona še ni dokončno, ministrstvo bo zakon predstavilo ko bo njegovo besedilo usklajeno."

Zato ni čudno, da so se včeraj oglasili v Sindikatu kmetov Slovenije. Od ministrstva za finance zahtevajo informativne izračune katastrskega dohodka za vse kmetije po letu 2020, ko naj bi v polni meri začel veljati novi zakon.

Anton Medved
Anton Medved © Osebni arhiv

Anton Medved. predsednik Sindikata kmetov pravi: "Mi hočemo vedeti, kako bodo naši kmetje 2020 leta res obremenjeni in hočemo to kmetom povedati, ne pa da bomo imeli neke formule, potem pa bo vse drugačno stanje. V tem trenutku zaradi stanja, kakršno je v kmetijstvu, mladi in starejši kmetje obupavajo in bodo prenehali kmetovati. Včeraj sem dobil podatek, mleko s 3,4 beljakovinami in maščobo 4,4 je bilo plačano po 22,50 centa. Pa ta krava mora jest, kako naj človek kmetuje, kako naj plačuje davščine..." Če tega ne bodo storili, v Sindikatu kmetov grozijo, da zakona ne bodo podprli.

Predlog novega zakona, ki naj bi ga vlada obravnavala do sredine maja, predvideva novo metodo ugotavljanja katastrskega dohodka, ki temelji na podatkih ekonomskega računa za kmetijsko in gozdarsko dejavnost. Tega letno pripravi statistični urad po metodologiji, ki je evropsko dogovorjena. Najbolj preprosto bi lahko rekli, da ta model prinaša potencialni tržni dohodek kmetijskega zemljišča, če bi se vsa pridelek, pridelan na tem zemljišču prodal.

A že prejšnji teden je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Cvetko Zupančič opozoril: "Jaz sem še vedno prepričan, da je bil iz strani Ministrstva za finance ta nov model izračuna katastrskega dohodka malo izkoriščen. Njihovo izhodišče je bila čim večja skupna masa obdavčljivih dohodkov, s strani kmetijstva. Naša naloga pa je, da povemo kakšno je dejansko stanje in do kje se da in do kje se ne da..."

Cvetko Zupančič
Cvetko Zupančič © Marjan Papež KGZS

Podrobneje boste o tej temi slišali v redni tedenski kmetijski oddaji v nedeljo 1. maja ob 11.00!

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...