Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Maribor (foto: ARO)
Maribor

Tu je naš dom - Maribor

Radijski utrip | 19.04.2016, 07:02 Matjaž Merljak

Med obletnicami v letu 2016 smo posebej ponosni na 25 let samostojnosti Slovenije. V našem radijskem programu bi se obletnici in domovini radi poklonili tudi z obiski slovenskih občin, z radijsko akcijo „Tu je naš dom“! Doslej smo v sodelovanju z Mercatorjem in občinami predstavili utrip Ormoža, Rogatca in Celja. Danes bomo odkrivali Mestno občino Maribor.

Maribor je po velikosti drugo slovensko mesto, gospodarsko in kulturno središče severovzhodne Slovenije. Njegov položaj v presečišču prometnih poti iz srednje v jugovzhodno Evropo ter iz zahodne srednje Evrope v Panonsko nižino mu je odmerjal dokajšnjo vlogo že v preteklosti, odmerja mu jo danes in mu jo bo bržčas še bolj v prihodnosti. Ker leži le osemnajst kilometrov od državne meje z Avstrijo, predstavlja prag v našo državo, pa tudi na Balkan.

Maribor je v slabem tisočletju doživljal vzpone in padce. Iz mirnega podeželskega mesteca, v katerem so živeli trgovci, v mnogih cehih združeni obrtniki, nekaj uradništva in vojakov pa malo plemstva, se je razvil v gospodarsko kar razgibano mesto.

8.50 V prvem javljanju je bil z nami podžupan Mestne občine Maribor mag. Zdravko Luketič, ki je našo terensko ekipo in tudi poslušalce pozdravil in nam izrekel dobrodošlico v Slomškovem Mariboru, kjer domuje najstarejša trta na svetu, kjer imajo največji slovenski festival in kjer so doma veseli ljudje. 

mag. Zdravko Luketič
mag. Zdravko Luketič © ARO

9.30 Direktorica Zavoda turizem Maribor Pohorje Janja Viher je v svoji predstavitvi izpostavila 18 odstotno povečanje nočitev v lanskem letu in 15 odstotno rast obiska centra Maribora. Tisto kar jih dela posebne je največja maribosrka telovadnica "zeleno Pohorje", zatem seveda vinorodni griči s Piramido, ki se širijo proti Sovenskim goricam. Reka Drava povezuje na eni strani Korošce in Štejerce in končno tudi Hrvaško. V mariborskem turizmu izpostavljajo vino in kulinariko, izjemnen kulturni potencial mesta in seveda romarski in kongresni turizem. Maribor lahko veliko ponudi, je svojo predstavitev zaključila Janja Viher.

Janja Viher
Janja Viher © ARO

9.50 Predsednik Krajevne skupšnosti Limbuš Andrej Šauperl je omenil vinogradniški del Maribora s prvo vinogradniško šolo, ki je bila sploh prav takšna šola v Avstroogrski monarhiji. Beseda je tekla tudi o sodelovanju med mestom in obrobjem oziroma predmestjem. Po besedah našega sogovornika, sicer tudi sodelavca Ognjišča, je sodelovanje dobro, kar pa ne pomeni, da ne bi bilo lahko še boljše ...

Andrej Šauperl
Andrej Šauperl © ARO

10.30 Pred našim mikrofonom je spregovorila aktualna Glazerjeva nagrajenka Milada Kalezić, ki se ima za štajersko igralko, kajti največji del vlog je odigrala v celjskem in mariborskem gledališču. Ti dve gledališči sta ji dali vso možnost, da se je igralsko popolnoma izpolnila. Sicer je sogovornica v pogovoru izpostavila še zelo živahen kulturni utrip v Mariboru z vrsto prireditev, ki jih spremlja tudi veliko obiskovalcev. 

Milada Kalezić
Milada Kalezić © ARO

13.00 Naši terenski ekipi sta se pred mikrofonom pridružili skavtinji Tjaša in Janja, ki sta predstavili njihov steg. Ta je zanimivo, eden najštevilčnejših v Sloveniji in ima okoli 130 članov. Skavti so aktivni tudi pri različnih mestnih projektih, kot je recimo Dan zemlje. Direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor Maja Malus Azhdari pa je skušala odgovoriti na vprašanje, kako je biti mlad v Mariboru. "Zelo angažirano", je bil njen odgovor. Omenila je izjemno dejavnost mladih na področju kulture in sodelovanje tudi s sosednjimi mesti na avstrijski strani.

13.15 V posnetku smo predstavili tudi akcijo iskanja naše "skrite" sodelavke Urše v Mercatorju na Prušnikovi 12 v Mariboru, ki se nahaja pod Pohorjem. Hitro ste jo našli. Čestitke poslušalki Lenki Kerle, ki je prejela tudi simbolično nagrado iz rok direktorice maloprodajnega območja Brede Suhadolnik.

Nagrajenka Lenka Kerle
Nagrajenka Lenka Kerle © ARO

13.30 V nadaljevanju pa so se v Mercatorju na Prušnikovi oglasili še nekateri varovanci Varstveno delovnega centra Sožitje Maribor. Ob tem smo se pogovarjali z Marino Bunta.

Lepo pozdravljajo: Andreja, Marina, Adrijana, Peter, Andrejka, Sandi, Timi, Slavica in Martin iz VDC Maribor
Lepo pozdravljajo: Andreja, Marina, Adrijana, Peter, Andrejka, Sandi, Timi, Slavica in Martin iz VDC Maribor © Studio

Bogato zgodovino ima tudi mariborska nadškofija. Že leta 1228 salzburški nadškof Eberhard ustanovi Lavantinsko škofijo in za prvega škofa postavi Ulrika I. Južna meja je potekala po reki Dravi, pod njo pa se je raztezalo cerkvenoupravno ozemlje oglejskega patriarhata. Tako je ostalo vse do leta 1788 ko so jožefinske reforme spremenile meje škofij. Njen sedež na skrajnem severu v Šent Andražu je bil geografsko zelo odmaknjen, poleg tega je kar 200.000 štajerskih Slovencev prišlo pod nemško, Sekavsko (danes Graško) škofijo. Anton Martin Slomšek, lavantinski škof, je izpeljal odločilno prenovo. Četrtega septembra 1859 je Maribor postal novi sedež škofije. Z izmenjavo dekanij med škofijami pa je nastalo novo upravno ozemlje.

Maribor
Maribor © ARO

Prenos škofijskega sedeža je bila krona vsega Slomškovega dela. Na ta način so se uresničile njegove želje, da bi povezal Slovence med sabo. To mu je uspelo s tem da so se združili Slovenci na Spodnjem Štajerskem znotraj ene škofije. Tako je bilo veliko lažje oblikovati in pripravljati tudi duhovnike, bogoslovje ki je delovalo v Mariboru in je začelo delovati pravzaprav s Slomškovim prihodom je lahko vzgajalo duhovnike v slovenskem duhu in jih tudi pripravljalo za naloge, ki so bile pred njimi.

Danes je Maribor univerzitetno in nadškofijsko mesto ter gospodarsko, finančno, upravno, izobraževalno, kulturno, trgovsko in turistično središče severovzhodne Slovenije. Maribor je bil Alpsko mesto leta 2000, Evropska prestolnica kulture leta 2012, Evropsko splavarsko mesto 2012 in Evropska prestolnica mladih 2013.

V Mariboru je vrsta institucij nacionalnega pomena, v katerem imajo sedež Univerza v Mariboru, Institut informacijskih znanosti – IZUM, Nova KBM, Zavarovalnica Maribor, SNG Maribor, Univerzitetni klinični center Maribor in Mariborska nadškofija. V mestu imajo sedež tudi nacionale institucije, kot so Pošta Slovenije, Slovenski podjetniški sklad, Javna agencija Republike Slovenije za energijo in Agencija za železniški promet.

Kot v minulih treh obiskih slovenskih občin, vas bomo tudi tokrat povabili, da nas najdete! Med 10. in 11. uro se bomo skrili v Mercatorjevo trgovino na Prušnikovi 12. Najhitrejši bo lahko že ob današnjem obisku vnovčil drobno nagrado. Vabljeni k odkrivanju lepega mesta in njegovih kotičkov!

Radijski utrip, Dogodki