Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
O delovanju mladinskega centra (foto: Matej Kržišnik)
O delovanju mladinskega centra

Tu je naš dom: Celje

Slovenija | 12.04.2016, 11:01 Matjaž Merljak

V letu 2016, ko praznujemo 25 let samostojnosti naše domovine, na Radiu Ognjišče obiskujemo slovenske občine in v sodelovanju z Mercatorjem predstavljamo krajevne lepote, posebnosti in zanimivosti. Tokrat gremo v Celje. Spremljajte nas in nas tudi obiščite oz. poiščite!

Celje je hitro razvijajoče se mesto, ki leži v Spodnji Savinjski dolini ob sotočju rek Savinje in Voglajne. Leta 2014 je imelo 37.628 prebivalcev, kar ga uvršča na tretje mesto v Sloveniji.

Na vzhodnem delu Spodnje Savinjske doline, ob njeni najnižji točki, že v halštatski oziroma železni in kasneje v keltski dobi razvila prva mestna naselbina, imenovana Keleia.

V poznem srednjem veku je Celju v kratki dobi vladanja neizbrisen pečat vtisnila uspešna in ambiciozna rodbina Žovneških gospodov, kasnejših Celjskih grofov in knezov, ki je s spretno politiko posegla celo v vrhove tedanje evropske politike. Sedež Celjskih grofov je bil stari Celjski grad, ki se prvič omenja leta 1322. 

O prvotni antični škofiji v Cladiji Celeji je ohranjenih bolj malo podatkov. V 3. stoletju je v mestu deloval sveti Maksimilijan Celjski, ki je umrl mučeniške smrti. V 6. in 7. stoletju je bila škofija podrejena Oglejskem patriarhatu. Škofija je bila zatrta ob vdoru Avarov.

Novodobna škofija je bila ustanovljena 7. aprila 2006, ko je papež Benedikt XVI. škofijo izločil iz dotedanje Škofije Maribor, slednjo pa povišal v nadškofijo in sedež metropolije. V škofiji se nahaja tudi največja cerkev v Sloveniji, to je cerkev svetega Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu.

V nedeljo smo iz celjske stolnice prenašali slovesno akademijo in sveto mašo ob 10. obletnici ustanovitve škofije, tokrat pa bomo obiskali Mestno občino in gostili župana Bojana Šrota ter njegove sodelavce, ki bodo spregovorili o turizmu, kulturi in drugem zanimivem utripu v občini.

Akcijo pripravljamo v sodelovanju z Mercatorjem, zato se bomo med 10. in 11. uro skrili v Mercatorjevem marketu Otok (Trubarjeva ulica 53). Prvi, ki nas najde in pocuka za rokav, dobi nagradico.

Pomladna idilična kulisa terenskega studia v Celju
Pomladna idilična kulisa terenskega studia v Celju © ARO

V živo v oglašanjih iz Celja:

8.15 Poslušalka Neta Primer iz Celja je poklicala v jutranji program in o mestu povedala: "Obiščite mesto pod mestom, ob obisku Celja nikakor ne smete mimo spodnjega celjskega gradu, ki je morda še pomembnejši od zgornjega gradu, ker so se Celjski grofje oziroma knezi v spodnjem gradu dlje zadrževali. Ta grad je kulturno središče Celja, kjer je postavljena tudi stalna razstava o grofih celjskih. Lahko se sprehodite po pravi Rimski cesti, ki je vodila skozi rimsko Celeio. Prebrala sem vse mogoče knjige, tudi najnovejšo avtorice go. Grmadnikove, ki v svoji knjigi razčlenjuje življenje in delo Cejskih grofov." 

Celjski grad
Celjski grad © ARO
 

8.50 V prvem oglašanju iz Celja smo pred mikrofonom gostili tamkajšnjega župana g. Bojana Šrota: »V našem mestu smo veseli vsakega gosta, ravno včeraj smo praznovali občinski praznik, saj je 11. aprila Friderik Celjski mestu podelil mestne pravice. Nasploh je ves mesec april zelo prazničen. Pripravljamo vrsto prireditev, ki se navezujejo tudi na minuli sv. dan zdravja, saj je Celje že četrt stoletja vključeno v mrežo zdravih mest. Prav danes v Celju odpira vrata nov sejem, o energetiki, Celje je pomembno sejemsko mesto, z lepo okolico. Vabim vas, da si ko utegnete, ogledate bližnje Šmartinsko jezero, naše gozdove, ki objemajo mesto, znamenito mestno hišo, zgrajeno lani, Celjsko kočo in tam lepo urejene sprehajalne poti. Vemo, da imamo lepo in urejeno mesto, številne znamenitosti in muzeja, ki skupaj navdušujejo obiskovalce vedno znova.«

Direktorica Zavoda Celeia Milena Čeko Pungartnik Matjažu predstavlja bisere knežjega mesta
Direktorica Zavoda Celeia Milena Čeko Pungartnik Matjažu predstavlja bisere knežjega mesta © ARO
9:30 in 9:50 Direktorica Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Milena Čeko Pungartnik nam je predstavila nekaj najbolj zanimivih turističnih točk: »Celjski grad velja za turističnega paradnega konja, saj ga letno obišče več kot 70 000 ljudi. Točka, ki vabi vse, ki imajo radi hojo v naravi, je Šmartinsko jezero. Imamo dva izjemna muzeja, za družine z otroki je gotovo najbolj privlačen muzej novejše zgodovine s Hermanovim brlogom. Tam za otroke pripravijo zanimive razstave, glasbene delavnice, lutkovne predstave. Celjska koča je priljubljena poletna in zimska destinacija, hiša meščanke in popotnice Alme Karlin v teh dneh odpira vrata, Krekov trg je koncertno prizorišče, Glavni trg se pozimi spremeni v pravljično deželo.«

Celje je središče Savinjske regije na gospodarskem in s svojim živahnim kulturnim utripom tudi na tem področju. Veliko prireditev pripravijo v sodelovanju z Glasbeno šolo, ki jo obiskuje veliko otrok. V mestu deluje več zborov in oziroma pevskih društev, v juniji njihovo dejavnost predstavijo širiš javnosti. Delujeta tudi poklicno in amatersko gledališče, edinstvena pa je tudi celjska umetniška četrt.

Zdravnik z dušo in srcem, častni občan Rudi Čajavec
Zdravnik z dušo in srcem, častni občan Rudi Čajavec © ARO

10:30 V Celju smo spoznali tudi častnega meščana Rudija Čajevca, upokojenega zdravnika, specialist a medicine dela,prometa in športa. Čeprav je upokojen, še vedno vsak dan prihaja v ordinacijo in dela štiri ure na dan pro bono: »Družina je tudi srečna, da me zjutraj ne vidi,« pove v šaljivem tonu. Sicer pa je v kratkem pogovoru predstavil razliko med rekreacijo in športom in dejstvo, da moramo biti za šport najprej nadarjeni. Ves čas poslušamo parole, da se premalo gibamo, a vendarle je to sestani del posla, opozarja Čajevec ter svetuje: »Oblecite bombažne hlače, bombažne majice, ne oblačite se v plastiko in gibajte.«

12:40 Celjski mladinski center je pomemben za to, da je Celje tudi mesto mladih. Kako mlado je mesto Celje, nam je povedala direktorica Celjskega mladinskega centra Glorjana Veber.

Gregor Deleja je povabil na premiero muzikala Veronika Deseniška
Gregor Deleja je povabil na premiero muzikala Veronika Deseniška © ARO

13:03 Celjani so ponosni na svojo preteklost in ljudi, ki so to okolje posebej zaznamovali. Ena od pomembnih osebnosti je tudi Veronika Deseniška. Gregor Deleja, vodja projekta v Hiši kulture v Celju, je predstavil muzikal Veronika Deseniška, ki ga bodo premireno uprizorili 5. julija na Celjskem gradu. Glasbo za ljubezensko zgodbo je napisal Leon Firšt, libreto je Janez Usenik. Muzikal bo mogoče videti tudi v drugih slovenskih krajih, na grajskih prizoriščih.

Srečna zmagovalka nagradne igre v družbi namestnice poslovodkinje Mercatorja - Otok
Srečna zmagovalka nagradne igre v družbi namestnice poslovodkinje Mercatorja - Otok © Urša Sešek

13:15 Uršo je v Mercatorju  otok v Celju takoj našla naša zvesta poslušalka Neta iz Celja. Vesela je bila srečanja in nagrade, ki je ni pričakovala. Poslovodkinja je predstavila trgovino, kjer si je med drugim mogoče kupiti odlično toplo malico. Mercator Otok v Celju je kraj srečanja za mnoge upokojence, ki živijo v tem okoliši. Tam je dejavno tudi Društvo upokojencev Kajuh in spoznali smo njihov živahen utrip, predvsem pa željo, da bi bili člani društva v zrelih letih drug drugemu opora in veselje.

Slovenija, Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...