Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Utrip v Škofijski gimnaziji Vipava (foto: ARO)
Utrip v Škofijski gimnaziji Vipava

Dan katoliških šol z Radiem Ognjišče - zbranih 15.780 EUR

Cerkev na Slovenskem | 02.03.2016, 13:42 Nataša Ličen

V sklopu tradicionalne dobrodelne akcije Dan katoliških šol smo z ekipo Radia Ognjišče danes, v četrtek 3. marca, v gosteh na Škofijski gimnaziji Vipava. Vse do večera z oglašanji med poslušalce prinašamo utrip in razpoloženje, ki veje znotraj gimnazijskih učilnic, pa tudi zunaj njih. Dan ima dobrodelno noto. Namenjen je zbiranju darov za dijake iz finančno šibkejših družin. 

Katoliške šole si vse od ustanovitve prizadevajo omogočiti dokončanje šolanja prav vsem vpisanim srednješolcem v njihove programe. V ta namen so ustanovili poseben sklad, iz katerega so do zdaj, ob pomoči dobrotnikov, ki vlagajo sredstva vanj, pomagali številnim dijakom v stiskah. Potreb je žal vse več in zato prosijo ter tudi danes vabijo poslušalke in poslušalce s posebno radijsko akcijo, k sodelovanju in darovanju za dijake.


Vsem, ki ste morda zamudili priložnost in  bi radi darovali v sklad dobrotnikov, sporočamo, da lahko svojo pripravljenost za darovanje sporočite na telefonsko številko 05 365 53 10 in boste prejeli na dom položnico.

Lahko pa svoj dar nakažete na TRR:
SI56 0510 0801 0762 918 sklic 00 29171
Škofijska gimnazija Vipava, Goriška 29, 5271 Vipava
V imenu vseh dijakinj in dijakov, Bog povrni!


08.15 Dijaki novinarskega krožka, ki urejajo tudi šolsko glasilo Iskre, Aljaž, Aleks, Karmen, Klara, Manca in Monika, so predstavili Škofijsko gimnazijo Vipava: „Pozdravljeni in dobrodošli v naši gimnaziji, kjer smo vsakodnevno deležni zanimivih zgodb in dogodivščin. Na naši šoli je 273 učencev. Smo manjša šola, kar prinaša številne prednosti. Med seboj se lažje sporazumevamo, tvorimo osebne stikih smo tesnejši prijatelji med seboj in tudi s profesorji nas vežejo iskrenejši, bolj pristni odnosi. Tako se počutimo domače in slišane. Hvaležni smo za to priložnost, da lahko preko radia sporočamo o svojem delu in zanimanjih, ker v krožku ustvarjamo v pisani besedi, smo še toliko bolj navdušeni zaradi današnje radijske izkušnje. Skoraj tridesetim dijakom bomo letos lahko ,zaradi vaših darov, pomagali pri njihovih finančnih stiskah. Iskrena hvala za darovano. Dijaki si tudi med seboj drugače pomagamo, med drugim pripravljamo Miklavževa darila, od katerih zbrana sredstva prav tako namenimo v omenjeni sklad.“

Dobro vzdušje med oglašanji
Dobro vzdušje med oglašanji © Izidor Šček

8.50 V jutranjem oglašanju smo spoznali dijaka Marto in Oliverja Gačinovića, ki sta prišla v Škofijsko gimnazijo Vipava pred dvema letoma. Po rodu sta iz Srbije, večino svojega otroštva pa sta preživela v Italiji, v Benetkah, kjer sta končala osnovno šolo. Zaradi poklica svojih staršev se pogosto selijo. V Sloveniji se dobro počutita in sta zelo hvaležna za pomoč pri učenju slovenskega jezika. Škofijska gimnazija Vipava jima omogoča dodatne popoldnaske šolske ure slovenščine. Z njima jezik izpopolnjuje učiteljica Polona Strnad Bensa.

Marta in Oliver - dijaka iz tujine, ki sta prišla v gimnazijo brez znanja slovenskega jezika
Marta in Oliver - dijaka iz tujine, ki sta prišla v gimnazijo brez znanja slovenskega jezika © Izidor Šček

V oglašanjih spoznavamo različne plati in dejavnosti katoliškega gimnazijskega življenja, posledično pa prepoznavamo tudi pomembnost drugačnih pristopov v podajanju družbeno odgovornih vsebin in duhovnih plati naše biti, vsaj delu slovenske mladine. Želimo si odgovornih, sočutnih, razumevajočih mladih ljudi, ki bodo našo družbo v prihodnje so-vodili po dobri poti. Vsak mlad človek v sebi nosi dragocene talente in sposobnosti, ki so pomembni za rast in delovanje celotne družbe.

9.45 Dijakinji, ki prejemata pomoč iz Šolskega solidarnostnega sklada, Neja Mravlja in Anika Božič: „Pomoč nama veliko pomeni, prihajava iz oddaljenih krajev in brez bivanja v tukajšnjem Dijaškem domu ne bi zmogli obiskovati šole in izpolnjevati vseh šolskih obveznosti. Iskrena hvala za darove. Trudiva se tudi sami po najboljših močeh, da v sklad pritečejo sredstva tudi z najino pomočjo. Izdelujeva in prodajava klekljane izdelke. Želiva pomoč, ki jo prejemava, čim bolj ovrednotiti in vsaj nekaj vrniti še ostalim, prav tako potrebnim pomoči.“ Neja je državna prvakinja v klekljanju in izbrana med dvanajstimi najuspešnejšimi v sklopu projekta Mladi upi, za katerega običajno kandidira več sto dijakov iz vse Slovenije. Neja izdeluje unikatne klekljane voščilnice in nakit. Anika pa njene izdelke uspešno prodaja, ker, kot pravi, z veseljem ljudem ponuja kakovostne in edinstvene izdelke svoje ustvarjalne sošolke.

Državna prvakinja v klekljanju Neja Mravlja in Anika Božič, ki ji pomaga pri promociji
Državna prvakinja v klekljanju Neja Mravlja in Anika Božič, ki ji pomaga pri promociji © Izidor Šček

10.15 Šolski utrip med odmori

Tinkara Božič, Robert Lipoglavšek, Uroš Kovač, Aljaž Bratina, Manca Štekar, Aleks Birsa Jogan in Monika Gorjan: „Med odmori po naših šolskih hodnikih ni samo živ vrvež, čas izrabimo tudi za koristne sestanke o številnih projektih, ki jih pripravljamo. Pogosto se zberemo v telovadnici na nogometu ali pri košarki. Zabavno je in polno smeha, ko se za žogo podamo v nogavicah. Na hodniku pogosto odmeva klavir, ker nanj zavzeto, skoraj vsak odmor, igra Uroš. Ob njem se pogosto zberejo glasbeni oboževalci.“

10.30 Izmenjave in mednarodna sodelovanja

 Ista ekipa sogovornikov, ki je opisovala živahen utrip med odmori, je na kratko orisala tudi mednarodne izmenjave Škofijske gimanzije Vipava z nemško in francosko srednješolo. To je program, ki ga finančno omogočajo evropska sredstva. So pa dragocena obogatitev, ki skupinici izbranih dijakov, pogoj je namreč dober šolski uspeh, prinaša nepozabne izkušnje, saj na izmenjavah mladi različnih evropskih kulturnih okolij razpravljajo o diskriminacijah, različnih političnih, vzgojnih, socialnih problemih in tudi o govorici telesa kot različnh jezikov.

Sproščeno o dogajanju med odmori
Sproščeno o dogajanju med odmori © Izidor Šček

Od tu naprej nam je pri ustvarjanju spletnega članka pomagal član novinarskega krožka Aleks Mirsa Jogan, ki je povzel pogovore v etru na Radiu Ognjišče med 13. in 14. uro

Razred 4. c je predstavil svojo dobrodelno akcijo

Brgita, Kaja, Zala V razredu organizirajo dobrodelne aktivnosti. Odhajajo v sosednji dom starejših Pristan, lani konec leta so jim pripravili prednovoletno srečanje – zapeli so nekaj pesmi ter jim podarili lučko miru. Vsako leto spečejo piškote in z njimi obdarijo profesorje, morda se bo poznalo pri kakšni oceni :) Ideje jim daje tudi prof. Emilija, njihova razredničarka. So v stalnem stiku s pomoči potrebnimi, saj se zavedajo, koliko to ljudem pomeni. Trudijo se, da bi jim bilo lepo in prijetno.

Eva – posvojitev na daljavo – razredna akcija

Dijaki so vpeti tudi v posvojitve na daljavo, in sicer v okviru projekta botrstvo z namenom sofinancirsti šolanje otrokom revnih predelov sveta. Najprej so podpirali dečka iz Angole, ki pa je šolanje zaradi smrti očeta opustil. Zdaj „skrbijo“ pa afriškega dečka z imenom Baptiste. Ta je pomoči zelo hvaležen; v zahvalo jim je celo narisal voščilnico.

Martin Praček – Miklavževanje – zbrana sredstva

Denar za solidarnostni sklad se zbira tudi na tradicionalni prireditvi Miklavževanje. Vsako leto se sredstva zbira za izbran namen; letos sta bili to družina iz bližnjega kraja in študentska medicinska odprava v Afriko.

Pristan

Erik, Andrej in Jan obiskujejo malo starejše, a po srcu mlade ljubi. V sosednjem domu starejših Pristan Erik obiskuje stanovalko, od nje se veliko nauči o življenju, ker je zelo izobražena gosta. Reče lahko, da ima tri babice. Jan in Andrej skupaj obiskujeta starejšega gospoda, z njim se pogovarjata, igrata karte, skupaj gredo celo v „bife“ (skupni prostor v domu). „Razlika v starosti se kar izbriše, pravita: „Življenje je treba živeti!“

Cirius – Ana in Sara

Cirius je center za otroke s posebnimi potrebami. Sara obiskuje Matevža enkrat tedensko, z veseljem bi ga obiskala večkrat, saj ji vedno znova polepša dan.

Ana je te otroke spoznala že v osnovni šolo. Včasih gresta z otoki na fizeoterapijo in jima krajšata čas. Obojestransko se dopolnjujejo. Ti otroci so pravi sončki, učijo potrpežljivosti in prilagodljivosti.

Delovni tabor v Bosni – Tadej, Tia in Črt

Krepki vipavski fantje so bili poleti na prostovoljskem delu v bližini Banja Luke, kjer so zidali hišo. Delovi dan je bil naporen, saj so ga začeli že zgodaj in skoraj cel dan opravljali gradbena dela. „Če gremo z namenom da nekaj naredimo, bomo to tudi končali, povdarjajo. Usmirjala sta jih dva poklicna zidarja in profesor spremljevalec. Veliko je bilo smeha, na gradbišču so se srečali tudi z domačini. Družina, ki so ji gradili hišo, ni imela doma, prebivala je v tamkajšnjem župnijšču. Počitnice so bile torej izkoriščene v polnosti.

Ian – popoldan na cesti

Ian v sklopu Hiše sadežov družbe popoldan pomaga osnovnošolcem pri prebijanju skozi fiziko, matematiko in kemijo. Tu ne gre za učence, ki snov težje dojamejo, temveč zgolj za pogled na isto snov z drugega zornehaa kota, razlago nekoga drugega. „Njihovo znanje je slika mojega znanja, sposobnosti, ki jih predajem naprej,“ dodaja Ian.

Pevski zbori

Priprave na popoldanski koncert so v polnem teku, vsi že zdaj vabljeni k poslušanju! Skozi glasbo dijaki izražajo svoja čustva, podajajo svoje mnenje. 

Dijaška skupnost – Klara

Klara, predsednica Dijaške skupnosti je predstavila njeno delovanje. Dijaška skupnost je vez med dijaki in vodstvom šole, s katerim zelo dobro sodelujejo. Skupaj so razrešili že marsikatero teževo. V program Dijaške skupnosti so vneseni tudi medsebojni odnosi, saj je na majhni šoli sodelovanje zelo pomembno.

Nataša je v Aleksu našla pridnega pomočnika pri novinarskem delu
Nataša je v Aleksu našla pridnega pomočnika pri novinarskem delu © Izidor Šček

Banka časa

V postnem času v dijaškem domu poteka projekt Banka časa, ki poteka v sodelovanje z vipavsko župnijo. Dijaki na domu pomagajo Vipavcem, ki potrebujejo pomoč. Pomagajo pri gospodinjskih opravilih, pri urejanju vrtov, vinogradništvu. To so po večini starejši ljudje in družine z otroki. Martin je pomagal pri varstvu otrok, ki je gradila hišo in je potrebovala varstvo. „Ko človek nekaj dobrega naredi, nekoga razbremeni, se počuti zelo dobro,“ pravijo. Sadovi so obilni; uredilo se je že starejšo hišo, da je bila primerna za bivanje. Neža je ohranila stike z družino in razvilo se je prijateljstvo.

Utrinek s koncerta v pomoč dijakom v stiski iz Kulturnega doma Vipava
Utrinek s koncerta v pomoč dijakom v stiski iz Kulturnega doma Vipava © Izidor Šček

Talent lahko zbledi ob nepravi spodbudi, ker ni pravih priložnosti, ob katerih bi se mladi lahko razvili in izpopolnili svoje sposobnosti. Zato katoliške šole strmijo k podpiranju slehernega. V svojih programih imajo vključene različne vzvode, ki spodbujajo svoje učence k dobrodelnosti in vzajemni pomoči. Ostala družba pa jim lahko pri tem pomaga. In, prav to je namen vsakoletnega Dneva katoliških gimnazij, ki ga pomagamo soustvarjati na radiu Ognjišče. Vsako let na ta dan pomagamo pri zbiranju darov, sredstev za dijake iz finančno šibkejših družin.

Pomagajmo dijakom pri uresničitvi njihove izobraževalne poti.

Stisk je tudi med mladimi vse več. Že nekoč so imeli mladi, ki so izkazovali posebne talente, svoje mecene. Brez podpore tistih, ki lahko od svojega nekaj namenijo drugim, ne bi imeli številnih umetniških lepot in znamenitosti, ki so steber naše kulture in civilizacije. Mladi nas potrebujejo tudi danes. Zaupajmo jim in verjemimo vanje, nekoč bomo mi popolnoma odvisni od njihovega vrednostnega pogleda na svet, njihove pomoči in delovanja.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Dogodki
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...