Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Teorija spola (foto: splet)
Teorija spola

Ameriški pediatri odločno proti teoriji spola

Slovenija | 02.04.2016, 00:20 Marjana Debevec

Ameriško združenje pediatrov je nedavno objavilo izjavo, v kateri piše, da Ideologija spola škoduje otrokom. Zato vzgojitelje in zakonodajalce pozivajo, naj zavrnejo vse politične smernice, ki otroke navajajo k temu, da bi kemično in kirurško spreminjanje spola sprejeli kot normalno. Stvarnost določajo dejstva – ne ideologija, pišejo. Naj povemo še to, da Ameriško združenje pediatrov ni največje združenje ameriških pediatrov. Ga je pa ustanovila leta 2002 skupina pediatrov iz njihovega največjega združenja, ker se ni strinjala s podporo te organizacije posvojitvam otrok s strani istospolnih parov.

Človekova spolnost je objektivno biološka dvojna značilnost: XY in XX sta genski znamenji zdravja – ne genski znamenji motnje, zatrjujejo ameriški pediatri. Človek je namreč spočet kot moški ali ženska z očitnim namenom za razmnoževanje in napredek naše vrste. Skrajno redke motnje spolne identitete so medicinsko ugotovljivi odkloni ter jih upravičeno priznavamo za motnje človeškega ustroja, poudarjajo. Ti primeri pa ne predstavljajo nekega tretjega spola, so prepričani ameriški pediatri. V izjavi tudi poudarjajo, da se nihče ne rodi z družbenim spolom, ampak z biološkim. Nihče se ne rodi z zavedanjem sebe kot moški ali ženska; to zavedanje se namreč razvije sčasoma. Kot vse druge razvojne procese pa ga je mogoče zamenjati pod vplivom otrokovih subjektivnih zaznav, odnosov in neugodnih izkušenj od otroštva naprej. Ljudje, ki se identificirajo kot tisti, 'ki se čutijo nasprotnega spola' ali 'nekje vmes', biološko ostanejo moški ali ženske, zatrjujejo.

Če sicer zdrav biološki deček misli, da je deklica, ali sicer zdrava biološka deklica misli, da je deček, obstaja objektivno psihološki problem v duhu, ne v telesu, in ga je treba obravnavati kot takega. Gre namreč za spolno disforijo, ki so jo včasih označevali kot motnjo spolne identitete, v najnovejši izdaji diagnostičnega in statističnega priročnika ameriškega psihiatričnega združenja pa jo prepoznavajo kot duševno motnjo.

V Združenju ameriških pediatrov tudi zatrjujejo, da puberteta ni bolezen, hormoni, ki puberteto zavirajo, pa so lahko nevarni. Lahko celo zavrejo plodnost sicer biološko zdravega otroka. Treba pa je vedeti, da velika večina otrok, ki so bili v času odraščanja zmedeni glede svojega spola, po puberteti sprejme svoj biološki spol.

Otroci, ki jemljejo zaviralce pubertete, da bi se izdajali za nasprotni spol, bodo v pozni adolescenci potrebovali hormone nasprotnega spola, ki pa so povezani z nevarnim tveganjem za zdravje, kamor sodijo visok krvni tlak, strdki, kap in rak. To pa še ni vse: med odraslimi, ki jemljejo hormone nasprotnega spola in se podvržejo kirurškemu posegu, je odstotek samomora dvajsetkrat večji. »Kateri sočuten in pameten človek bi obsodil majhne otroke na takšno usodo, če ve, da bo po puberteti do 88 odstotkov deklic in 98 odstotkov dečkov sprejelo dejstvo in doseglo stanje duševnega in telesnega zdravja?«, se sprašujejo ameriški pediatri. Prepričani so namreč, da je spodbujanje otrok k spremembi spola, pravzaprav zloraba. Če v javnem izobraževanju in v politiki spolno neskladnost potrjujejo kot nekaj normalnega, to zmede otroke in starše, še poudarjajo. In če pomislimo, da so v naših šolah že širili učbenik Ljubezen je ljubezen, ki otroke načrtno spodbuja k eksperimentiranju s spolno usmerjenostjo in spolno identiteto, potem je jasno, da moramo biti starši še toliko bolj pozorni na vsebine, ki jih naši otroci slišijo v šolah in nasploh v javnosti.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...