papež pri sveti spovedi (foto: Radio Vatikan)
papež pri sveti spovedi

Papež vodil spokorno bogoslužje in spovedal nekaj vernikov

| 05.03.2016, 11:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, s katerim se je v vesoljni Cerkvi že tretjič pričela pobuda 24 ur za Gospoda. Njen namen je v središče postaviti pomen molitve, evharistične adoracije in dar zakramenta sprave, da bi mogli tako vsi zajemati iz Božjega usmiljenja. Papež je zbrane najprej nagovoril, se nato sam spovedal in zatem še spovedal nekaj vernikov.

Grehi nas oslepijo in ne vidimo več bistvenega; preprečijo nam, da bi pogled usmerili na ljubezen, ki daje življenje, tako se vedno bolj ustavljamo pri površinskem in na konci ne vidimo več potreb drugih, je med spokornim bogoslužjem v vatikanski baziliki dejal sveti oče. »Kako lahko in hkrati napačno je verjeti, da je življenje odvisno le od tega, kar imamo, od uspeha in občudovanja, ki smo ga deležni; da je ekonomija narejena le iz dobička in porabe; da morajo naše individualne zahteve prevladati nad družbeno odgovornostjo! Če gledamo samo sami nase, postanemo slepi, ugasli in usmerjeni le v nas same, izgubimo veselje in svobodo. To pa je tako grdo!«, je bil odločen Frančišek.

Luč nam po njegovih besedah lahko prinese le Jezus. Problem pa je, če želimo živeti naprej, kot da se ni nič zgodilo in kot da okrog nas ni ljudi, ki nas potrebujejo. »Jubilej usmiljenja je primeren čas, da sprejmemo Božjo navzočnost, da bi izkusili njegovo ljubezen in se z vsem srcem vrnili k Njemu«, je dejal sveti oče in vernike povabil, naj odvržemo vse, kar nam preprečuje, da bi se brez strahu, da bomo zapustili to, kar nam daje gotovost in na kar smo navezani, odpravili k Njemu. »Ne ostanimo v sedečem položaju, dvignimo se, vnovič poiščimo našo duhovno postavo in dostojanstvo ljubljenih sinov, ki stojijo pred Gospodom, da bi nas On gledal v oči, nam odpustil in na novo ustvaril«, je zbrane povabil papež.

Danes pa po njegovih besedah še posebej duhovniki poklicani prisluhniti pogosto skritemu kriku ljudi, ki si želijo srečati Gospoda. Njihova naloga je predvsem spremljanje, saj bo v srcih ljudi potem deloval Bog.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...