Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Lipicanci (foto: Kobilarna Lipica)
Lipicanci

Lipica - ena najstarejših kobilarn na svetu

Polno prgišče lepote | 22.02.2016, 13:54 Blaž Lesnik

Kobilarna Lipica je ena najstarejših kobilarn na svetu in rojstni kraj lipicancev. Kobilarno je ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel davnega leta 1580. Že takrat so uredili več obsežnih hlevov in vzdrževali kraške pašnike in travnike z nekaj hrastovimi gaji.

Zgodovina kobilarne je torej povezana s Habsburžani in časom, ko je konj predstavljal izjemno dobrino in nosil pomembno strateško vlogo. Tradicija vzreje belih konj sredi edinstvene kraške pokrajine do danes ni zamrla in predstavlja enega najlepših naravnih in kulturnih spomenikov Slovenije.

Značilnost odraslega lipicanca sta predvsem njegova bela barva in pa skoraj neverjetno lahkotna sposobnost učenja. Lipicance so zaradi njihovega galantnega koraka nekdaj gojili predvsem za potrebe dvora, danes pa s svojim plesom predstavljajo svetovno turistično atrakcijo.

Leta 1996 je bila Kobilarna Lipica s sprejetjem zakona o Kobilarni Lipica razglašena za kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo. Posebej varovani grajeni deli spomeniške celote so: graščinski kompleks z Velbanco in cerkvijo, hlevski kompleks s silosi in prostori za dresuro, hotel Klub, zbirka likovnih del Avgusta Černigoja, njihova značilna postavitev v galeriji ter parkovna plastika iz kraškega kamna.

Vir: Kobilarna Lipica, Slovenia.info

Lipicanec na pašniku pred kobilarno
Lipicanec na pašniku pred kobilarno © Blaž Lesnik

Kobilarna Lipica
Kobilarna Lipica © Blaž Lesnik

Polno prgišče lepote
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...