Marko ZupanMarko Zupan
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

V parlamentu deljena mnenja o analizi slovenskega zdravstva

Slovenija | 05.02.2016, 18:56

Odbor državnega zbora za zdravstvo se je seznanil z analizo slovenskega zdravstvenega sistema. V koaliciji so menili, da gre za kakovosten dokument, ki bo dobra podlaga za nekatere ključne spremembe. Iz opozicijskih vrst so letele kritike, da vsebina ne prinaša novih ugotovitev.

V SMC so pozdravili odločitev za izdelavo analize, njihov najnovejši poslanec Jani Möderndorfer je prepričan, da bi se ministrica Milojka Kolar Celarc drugače soočala z očitki, da pri pripravi zakonodajnih sprememb v zdravstvu ni upoštevala realnih podatkov. Da bi bil vesel takšnega dokumenta, ko je bil na mestu Kolar Celarčeve, je priznal poslanec DeSUS Tomaž Gantar. Ocenil je, da je analiza kakovostna ter bo olajšala oblikovanje predlogov zakonodajnih sprememb in bo dobro pogajalsko orožje z ministrom za finance. "Strokovnjaki, ki so ga pripravljali, naši in tuji, predvsem niso politiki, ampak tisti, ki zagovarjajo zdravje ljudi. In v takšnem kontekstu je analiza tudi pripravljena." Po besedah poslanke SD Bojane Muršič je analiza dobro izhodišče za nadaljnje cilje v zdravstvu, ki jih bo treba izpeljati.

Da v njej ni nič takega, na kar stroka ne bi opozarjala že več let, je ugotovila poslanka SDS Nada Brinovšek. Zato ima pomisleke. "Ali je bilo res treba dati za to analizo, polovica je še vedno v angleškem jeziku, 360.000 evrov," je vprašala. Povedala je tudi, da je prejela dokument,v katerem piše, da smo v tujino komisiji za ocenjevanje zdravstvenega sistema v Sloveniji posredovali napačne podatke. Brinovškovo je prav tako zanimalo, kako je bila analiza lahko temelj resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnjih 10 let, če je bil osnutek resolucije pripravljen pred analizo. "Mislim, da gre za zmedo na celi črti."

Kolar Celarčeva je odgovorila, da je ta analiza prvi celovit, kompleksen dokument s podatki o stanju v zdravstvu in zdravju ljudi, zbranimi na enem mestu, da umešča slovenski zdravstveni sistem v evropski prostor ter nakazuje možne rešitve na ključna vprašanja. Nepovezana poslanka Alenka Bratušek je povedala, da bi pričakovala, da bi se o slednjih pogovarjali že danes.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...