Nuncij Juliusz Janusz (foto: Izidor Šček)
Nuncij Juliusz Janusz

Apostolska nunciatura v Sloveniji končno na stalnem naslovu

Slovenija | 02.02.2016, 15:12

V Sloveniji se mudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Na obisku bo tri dni, v tem času bo med drugim blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Ta je nanje čakala skoraj 25 let.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v naši državi obstaja že od leta 1992. Do zdaj je imelo začasni naslov na Krekovem trgu v Ljubljani, a končno je dobilo stalne prostore. Apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof Juliusz Janusz, se je že vselil vanje.

Diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža je kupilo dve parceli v prestolnici: ena se nahaja na ulici Janeza Pavla II., ena pa na ulici Stare pravde. Na prvi je na novo zgradilo stavbo s stanovanji in kapelo, na drugi je preuredilo že postavljen objekt, v njem so pisarne, prostori za sprejeme in ostale potrebe. Zgradbi sta povezani s skupnim vrtom.

Pot do stalnih prostorov apostolske nunciature v Sloveniji je bila dolga. "To je bilo eno bolečih vprašanj, tako zaradi mestne ureditve kot tudi zaradi pripravljenosti Svetega sedeža, povezane z izbiro lokacije. Spominjam se, da je v začetku takratni apostolski nuncij želel graditi apostolsko nunciaturo ob Gradaščici, a to smo odsvetovali, med drugim zaradi poplav," je za naš radio pojasnil nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Nato je prišla na vrsto lokacija, kjer stalni prostori stojijo danes. A ves čas se je zapletalo z raznimi dovoljenji in spori na sodiščih. "Naši prijatelji s Svetega sedeža so bili zelo potrpežljivi," je dodal Rupel in nadaljeval, "spominjam se mnogih pogovorov z njimi o mogočih rešitvah."

Kot je poudaril Rupel, so se vse slovenske vlade zavedale, da je to vprašanje treba urediti, dodal je, da je v zvezi s tem vselej vladalo pozitivno vzdušje. "Gotovo je bilo z naše strani, torej s strani slovenskih vlad, veliko malomarnosti," je priznal. "A bilo je tudi veliko spletov različnih okoliščin in problemov urbanistične narave."

Rupla veseli, da ima apostolska nunciatura v Sloveniji po četrt stoletja le stalni sedež, končna rešitev tega vprašanja je po njegovih besedah primerna in vsaj na simbolni ravni zelo pomembna.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...