Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Mleko (foto: Glas dežele)
Mleko

Mlečna kriza maje kmetijstvo

25.02.2016, 14:32

Lanskoletna odprava mlečnih kvot, ruski embargo in zmanjšanje možnosti izvoza mleka na azijske trge so krepko zamajali pridelavo mleka v Evropi in že povzročili propad številnih kmetij. Kriza je svetovna, saj so na udaru tudi pridelovalci v ZDA, Novi Zelandiji in Avstraliji, mlekarne pa povsod zahtevajo zmanjšanje količin oddanega mleka. Glede na padec odkupnih cen tako zmanjšanje za marsikatero kmetijo pomeni poslovanje v izrazito rdečih številkah, ki posledično vodi v bankrot.

Kitajska, ki se je dolgo nekritično omenjala kot možen trg za presežne količine mleka je v zadnjih letih uspela vzpostaviti lastno pridelavo in postaja samozadostna. Tudi nekatere velike evropske mlekarne, ki so na ta trg izvažale se soočajo z izjemnim padcem povpraševanja in morajo iskati alternativne prodajne poti in kot pravi Darinka Sebenik, urednica Glasa dežele, mlečna kriza že kaže zobe tudi v ZDA, kjer imajo kmetje še vedno najvišje odkupne cene: "Po novem tudi v ZDA kmetom ponujajo nagrado za zmanjšano prirejo, v primeru pa, da ne bodo zmanjšali prireje, pa celo kazen. Če ne zmanjšajo oddanih količin za 3 odstotke, bodo plačali kazen za recikliranje presežnega mleka."

Minister Židan: Zelo nevarna krivulja

Tudi v Sloveniji cene mleka padajo, statistični podatki pa kažejo, da se je pridelava v lanskem letu povečala za dobre štiri odstotke. Minister Židan je že sredi meseca v Bruslju opozoril, da tako stanje nakazuje zelo nevarno krivuljo, ter kolege opozarjal, da so predvsem na udaru kmetije, ki so investirale in jih zdaj bremenijo stroški kreditov, Evropsko komisijo pa je pozval, da naj prevzame nadzor nad dampinškimi izvozi sira, ki ga nekatere velike mlekarne na našem trgu "prodajajo po tako nizkih cenah, da ne pokrijejo niti odkupnih cen, kaj šele stroške proizvodnje."

Kmetijski ministri so se takrat tudi dogovorili, da do danes, 25. februarja, vse države članice oddajo pisne pobude in predloge, kako krizo omiliti. Nekaj predlogov je že bilo slišati in sicer o zvišanju intervencijske cene za odkup surovega mleka z 21 na 25 centov, ter oglaševanjem prednosti mleka in mlečnih izdelkov za zdrav način življenja.

In čeprav minister Dejan Židan trdi, da je začasna izredna pomoč za sektor mleka težave omilila, pa kmetje opozarjajo, da 24 evrov pomoči na kravo, ne rešuje ničesar. "Letna pomoč 24 EUR na kravo, je res smešna," pravi Aleš Volčič in dodaja: "Vsak mesec se pri pridelavi mleka zgubi tri krat toliko, kot pomeni teh 24 EUR na kravo v enkratnem obroku."

Prav v zvezi z začasno izredno pomočjo za sektor mleka pa prihaja še do davčnega zapleta. V skladu z Zakonom o dohodnini je namreč ta pomoč obdavčena v celoti in se tako prišteva k dohodku iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kar pomeni, da bodo lahko kmetije, ki bodo s to pomočjo presegle 7.500 evrov dohodka iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, morale vstopiti v sistem DDV.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...