Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Damir Črnčec: Spremljamo dejansko umiranje schengna

Slovenija | 07.01.2016, 17:47

Prosto gibanje oseb v Evropski uniji je na preizkušnji. To temeljno svoboščino ogrožata tako strah pred terorizmom kot tudi val prebežnikov. Osemindvajseterica skupnega odgovora na ta izziva še ni našla, zato članice ukrepajo vsaka po svoje. Strokovnjak za obveščevalno-varnostno dejavnost Damir Črnčec meni, da gre za logične reakcije na zgrešeno politiko tako na ravni posameznih držav kot tudi povezave.

Črnčec opozarja, da nasilna migracija, ki ne predpostavlja preverjanja oseb, ki prihajajo k nam, pomeni veliko finančno breme in tudi varnostno tveganje. "Švedska je lani načrtovala sprejem 80.000 migrantov, sprejela jih je 160.000, zdaj se je odločila, da tako ne gre več, da država in družba tega bremena ne moreta prenesti. Zato je uvedla mejni nadzor." A Švedska ni edina. Črnčec je omenil še Dansko, Nemčijo in Avstrijo. Prepričan je, da spremljamo umiranje schengna, ki je omogočal vstop v prostor Evropske unije pod določenimi pogoji. "Mi danes spremljamo, kako evropske vlade, skupaj z našo, sistematično kršijo nacionalne zakonodaje o nezakonitih migrantih, da ne govorim o pravilih schengna." Kot dodaja Črnčec, se ob tem obnašamo, kot da to ni nič posebnega, čeprav številni primeri neuspele integracije migrantov v Belgiji, Franciji in nenazadnje Nemčiji kažejo, da v naš prostor vnašamo velik problem. "Znašli smo se v kaotičnem položaju, ki je zaskrbljujoč."

Črnčec ne nasprotuje migracijam, a poudarja, da mora biti obseg takšen, kot odloči posamezna država, pri čemer ne gre brez temeljitega nadzora. "Tako je tudi predvideno. Poda se vloga, ugotovi se, ali ima neka oseba možnost nastanitve in zaposlitve, potem gre ta postopek naprej."

Črnčec se ne strinja z idejami o migracijskih nastanitvenih centrih pri nas. "V Sloveniji 10 odstotkov državljanov živi pod pragom revščine, nimamo delovnih mest za migrante, lahko jih nastanimo le v neke centre. Mi bomo financirali njihovo oskrbo, denar, ki bi bil namenjen našim državljanom, usmerjamo v to. Hkrati povečujemo varnostno tveganje." Po Črnčecevih besedah mora naša država popolnoma zapreti južno mejo. Evropska unija pa mora poslati jasen signal na Bližnji vzhod in na sever Afrike, da bo ostala odprta za migracije, a pod svojimi pogoji.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...