Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
ID Slovenija v svetu, SVS (foto: Matjaž Merljak)
ID Slovenija v svetu, SVS

Načrti SVS za leto 2016

| 23.01.2016, 12:16 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu SVS je v letu 2015 dalo poudarek 70. obletnici povojnega begunstva, letos pa se bodo v ospredje postavili 25-letnico Slovenije, nam je povedal generalni tajnik SVS Boštjan Kocmur.

Kocmur je uvodom izrazil zadovoljstvo ob večeru ob predstavitvi knjige Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena, ki so ga pripravili skupaj s Svetovnim slovenskim kongresom. Med dogodki in prireditvami SVS leta 2015 je izpostavil: tabor Slovencev po svetu, koncert Srečanje dveh svetov, razstavo Toneta Oblaka, gostovanja mladih ... Organizirali so tudi 5. nogometno prvenstvo, ki je pritegnilo več kot 70 mladih iz šestih držav.

Obletnice dajo dodatno energijo, je povedal Boštjan Kocmur. Ob letošnji 25. obletnici slovenske državnosti in samostojnosti pripravljajo 22. junija v Slovenski filharmoniji v Ljubljani osrednji dogodek, koncert, pri katerem bodo sodelovali izvajalci iz Slovenije in sveta. Emigracija in novi svet pa bo naslov razširjene razstave ob 25-letnici Slovenije. Načrtujejo pevsko gostovanje iz Clevelanda in dve gledališki gostovanji iz Argentine, pripravljajo 3. svetovno prvenstvo Slovencev v odbojki.

 

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.