Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Tone Kuntner in Slovenska Pomlad (foto: Matjaž Merljak)
Tone Kuntner in Slovenska Pomlad

Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena

| 16.12.2015, 11:38 Matjaž Merljak

Leto 2016 bo v znamenju srebrnega jubileja slovenske državne samostojnosti. Nekaj dni pred 25. obletnico zgodovinskega plebiscita sta Svetovni slovenski kongres in Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravila skupno prireditev, na kateri so predstavili dvojezično pesniško zbirko Toneta Kuntnerja z naslovom Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena, ki je izšla pri založbi Karantanija.

V prostorih Svetovnega slovenskega kongresa na Cankarjevi v Ljubljani je bila ob predstavitvi knjige, ki je bil hkrati domovinski večer ob poeziji, v torek, 15. decembra 2015, na ogled tudi razstava fotografij Slovencev po svetu ob slovenski osamosvojitvi leta 1991. Poudarjeno je bilo, da je četverica JBTZ zanetila slovensko Pomlad, ki je bila najsvetlejše obdobje naše zgodovine, saj se je iz nje rodila slovenska država. Naglašene so bile besede zgodovinarja dr. Staneta Grande, da je samostojna in mednarodno priznana slovenska država največji dosežek Slovencev v vsej njihovi zgodovini.

Jubilejna izdaja pesniške zbirke Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena prinaša 43 izbranih pesmi v slovenskem in španskem jeziku – s spremno besedo Draga Jančarja, za likovno podobo je poskrbel Harold Draušbaher in Studio Breg, lekturo je opravila Pavlinka Koroše Kocmur, prevajalka v španščino je Alenka Gortan.

David Tasič
David Tasič © Matjaž Merljak
O knjigi je spregovoril direktor založbe Karantanija David Tasič, eden od znamenite četverice JBTZ. Med drugim je dejal:

Tone Kuntner zagotovo sodi med najbolj priljubljene slovenske pesnike ... Dejal je, da so Kuntnerjeve pesmi oaza miru v tem nemirnem, zmedenem in podivjanem svetu, njegovi besede so jasne, misli kristalno čiste, dostopne ljudem, ki so rasli v različnih kulturnih in družbenih razmerah z različnim predznanjem o književnosti in različnim dojemanjem sveta.

V kulturnem programu ob predstavitvi knjige so sodelovala Tone, Jernej in Rok Kuntner, Pavlinka Korošec Kocmur, baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

Polna dvorana Svetovnega slovenskega kongresa
Polna dvorana Svetovnega slovenskega kongresa © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.