Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Boris Pleskovič (foto: Svetovni slovenski kongres)
dr. Boris Pleskovič

Načrti SSK za 2016

| 21.01.2016, 10:34 Matjaž Merljak

Naša država letos praznuje srebrni jubilej samostojnosti in enotnosti. Svetovni slovenski kongres SSK si želi, da bi bilo v Sloveniji v letu 2016 zaznati več domoljubja, tega namreč premorejo zamejski Slovenci in in Slovenci po svetu. Predsednik SSK dr. Pleskovič je med načrti za leto 2016 za naš radio v ospredje postavil strokovni srečanji.

S predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa SSK dr. Borisom Pleskovičem smo se o načrtih za leto 2016 pogovarjali ob večeru domoljubnih pesmi Toneta Kuntnerja, ki je potekal v prostorih SSK v Ljubljani. Nad večerom je bil navdušen. Dejal je, da imajo tako polno dvorano zelo redko.

O načrtih za leto 2016, ko se bomo spominjali srebrnega jubileja slovenske državnosti, bo SSK tradicionalno pripravil dve strokovni konferenci Slovencev iz sveta in domovine, in sicer bo konec maja oz. v začetku junija 9. konferenca zdravnikov, v oktobru pa bo 9. konferenca znanstvenikov in gospodarstvenikov. Glavna tema bodo mala in družinska podjetja, ki predstavljajo so steber gospodarstev po svetu: polovico ameriškega, nemškega in švicarskega gospodarstva.

Poleti 2016 bodo pripravili 20. Tabor slovenskih otrok iz sveta, ki se ga vsako leto udeleži okoli 40 otrok, nanj se kot animatorji vračajo nekdanji udeleženci. Letos bodo odšli v bližino Maribora.

Vse leto bodo v prostorih SSK v Ljubljani pripravljali Večere izza kongresa in galerijsko dejavnost. Praznovali bodo 25-letnico SSK in ob jubileju bodo izdali tudi zbornik. Vanj bodo vključili pomembne slovenske strokovnjake in osebnosti.

Dr. Pleskovič še dodaja, da imajo zamejski Slovenci in in Slovenci po svetu včasih več domoljubja kot ljudje v Sloveniji in SSK se trudi dajati vzor, kako lahko Slovenija v najkrajšem času postane še uspešnejša.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...