Boštjan SmoleBoštjan Smole

Julijana Prevc za Družino: Cesta me skrbi, ne skakalnica

Slovenija | 22.01.2016, 13:54

Tudi ta konec tedna bomo navijali za naše smučarske skakalce. Nedavnemu svetovnemu prvenstvu na avstrijskem Kulmu namreč sledijo nove tekme svetovnega pokala. V poljskih Zakopanah bosta v tem popoldnevu na sporedu uradna treninga in nato kvalifikacije pred nedeljsko preizkušnjo posameznikov. Jutri se bodo merile ekipe. Marsikateri ljubitelj tega športa bo v času tekem prikovan pred televizijski ekran. A ne tudi mama šampiona Petra Prevca. Kot je povedala za tednik Družina, običajno ali pospravlja ali kuha, ko so na sporedu smučarski skoki in poleti, a jo pokličejo, ko se po zaletišču spusti kateri od njenih sinov.

Novinarka Ksenja Hočevar se je s Prevčevimi pogovarjala v njihovem domu v Dolenji vasi v Selški dolini. Mama Julijana ji je povedala, da so povsem običajna družina in da želita z možem Božidarjem, tako kot večina staršev, svojim petim otrokom dati najboljše. Podpirata jih pri razvijanju darov. Kot kaže, mednje sodijo smučarski skoki. 23-letnemu Petru, ki že nekaj časa navdušuje s svojimi nastopi, namreč uspešno sledijo tako brata, 19-letni Cene in 16-letni Domen, kot sestra, 10-letna Nika, ki je že državna prvakinja. Debi čaka le še šestletno Emo. "Ko so mlajši otroci videli Petra, s kakšnim veseljem gre na trening, je bilo logično, da so želeli poskusiti tudi oni," je pojasnil oče Božidar. Dodal je, da nikogar nista silila, nikomur nista branila. Prav tako je poudaril, da trening ni izgubljen čas. "Otroci pač nekaj počnejo, Peter je želel skakati - poleg tega je bil dober, imel je dobro družbo."

Mama Julijana večkrat sliši, da se je moral Peter za uspeh marsičemu odpovedati. Sama meni, da je imel lepo otroštvo in mladost. Pomembno se ji zdi, da otrok dela in je ustvarjalen. "Samo tako se otrok lahko postavi na svoje noge. Otrok mora od malega gledati, da je treba kruh zaslužiti, pridelati, nič ne pade samo z neba," je prepričana. "Izgovorov in jamranja ne poznamo," je pristavil oče Božidar.

Svojim potomcem, tako sta povedala oba, želita poleg delavnosti kot popotnico za prihodnost dati tudi vrednote, kot so poštenje, pravičnost in medsebojna pomoč. "Življenje je glavno, ne uspeh," je bil jasen oče Božidar. Ta po njegovih besedah tudi pride, a z marljivostjo, vztrajnostjo in iznajdljivostjo.

Dosežkov Petra in ostalih se veselita, a ostajata skromna. "Najini otroci so dobri v skokih, ostali blestijo v glasbi, umetnosti, plavanju, nogometu," je dejala mama Julijana. Je tudi realna. "Na lovorikah ne moreš obtičati," je poudarila. Z možem Božidarjem se prav tako zavedata, da življenje prinaša tudi padce in neuspehe. "Sprejmemo, kar nam je dano," je poudaril Prevčev oče. Da je treba v zakup vzeti tudi poškodbe, je dodala mama, a povedala še, da jo bolj skrbi, ko so njeni otroci na cesti in ne, ko so na skakalnici.

Zadnje tekme tokratne novoletne turneje, ki jo je dobil Peter, Prevčeva dekleta niso gledala. Bila so pri sveti maši, kjer je bil ob prazniku Gospodovega razglašenja tudi sklep koledovanja. "Gre za doslednost. Starši si ne moremo sproti izmišljati, kdaj bi in kdaj ne. Na ta način otroku privzgojiš red," je bila odločna mama Julijana. Ko so fantje prišli z novoletne turneje, pri kosilu niso govorili o skokih, ampak o vsakdanjih stvareh. "Doma ni skakalec, doma je sin in brat," je mama Julijana še povedala o Petru.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...