Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Velika planina (foto: Nataša Ličen)
Velika planina

Dedovanje glavna težava agrarnih skupnosti

Kmetijstvo | 14.01.2016, 08:52

Lani jeseni je bil sprejet nov Zakon o agrarnih skupnostih po katerem bodo delovale agrarne skupnosti, ki so se ustanovile in pridobile premoženje ter pravice v okviru Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic. Danes se začenja niz javnih predstavitev po Sloveniji, ki bodo poskušale rešitve, ki jih uvaja nov zakon, približati članom agrarnih skupnosti.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v januarju in februarju skupaj z Združenjem predstavnikov agrarnih skupnosti Slovenije in ob sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravlja na več koncih Slovenije predstavitve določil novega zakona o agrarnih skupnostih. O namenu Gašper Cerar iz sektorja za pravno svetovanje na KGZS pravi:"Namen je obrazložiti glavne rešitve zakona o agrarnih skupnostih, pojasniti njihovo delovanje po določbah novega predpisa in odgovarjati na vprašanja o postopkih preregistracije."

Trenutno V Sloveniji še nimamo ustreznega registra agrarnih skupnosti, zato je ena od predvidenih nalog ponovna registracija vseh agrarnih skupnosti, zakon pa predvideva tudi njihovo preoblikovanje. V tem procesu je po zakonu tudi nujna ureditev dedovanja, kar je zahtevna problematika, s katero se srečuje veliko agrarnih skupnosti pravi Gašper Cerar: "Dedovanje se lahko začne na predlog dedičev, po Zakonu o agrarnih skupnostih pa bodo tudi Upravne enote najprej pregledale, kako je s postopki dedovanja in v primerih, ko premoženje še ni prenešeno na dediče, tudi pred sodiščem predlagale začetek dedovanja oziroma bo sodišče te psotopke začelo samo."

Gašper Cerar
Gašper Cerar © Marjan Papež

Prva javna predstavitev bo danes ob 17.00 v Ljubljani, v dvorani Hotela Stil, potem pa bodo vsak četrtek sledile predstavitve še po drugih krajih po Sloveniji:

  • v četrtek, 21. 1. 2016 ob 17h v Kobaridu, dvorana Doma Andreja Manfrede, Gregorčičeva 20, Kobarid,
  • v četrtek, 28. 1. 2016 ob 17h v Dovjem, Dom AS Dovje-Mojstrana, Dovje 108, Mojstrana,
  • v četrtek, 4. 2. 2016 ob 17h na Ptuju, dvorana Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Ormoška cesta 28, Ptuj,
  • v četrtek, 11. 2. 2016 ob 17h v Hrpeljah, dvorana Občine Hrpelje-Kozina, Reška cesta 14, Kozina,
  • v četrtek, 18. 2. 2016 ob 17h v Novem mestu, dvorana Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo 
mesto, Šmihelska cesta 14, Novo mesto.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...