Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Branko Ravnik (foto: Robert Božič)
Branko Ravnik

Novi koraki na področju dopolnilnih dejavnosti?

Kmetijstvo | 12.01.2016, 12:55

Vlada je lani sredi avgusta sprejela novo uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki v primerjavi s staro prinaša precej novosti. Kmetje so poleti posebej pozdravili zmanjšanje nepotrebne birokracije in ukinitev podvojenih evidenc na nekaterih področjih ter razširitev spektra dopolnilnih dejavnosti tudi na druga področja, kot so na primer socialnovarstvene storitve. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pa želijo v letošnjem letu narediti še korak naprej na tem področju in sicer s pravično ureditvijo obdavčitve dopolnilnih dejavnosti na kmetijah.

Po novi uredbi med dopolnilne dejavnosti spet sodi tudi pridobivanje in prodaja energije iz sončnega, vodnega in vetrnega vira, pri katerem so sicer moči generatorjev navzgor omejene, pa tudi prevoz mleka in živali, oskrba živine, obrezovanje parkljev, striženje ovc in podobno.

Predvsem za majhne kmetije, ki so v Sloveniji pravilo, bi lahko dopolnilne dejavnosti pomenile izziv dodatnih zaposlitev, zato temu področju na Kmetijsko gozdarski zbornici posvečajo veliko pozornosti, pravi direktor Branko Ravnik: "Dopolnilne dejavnosti so pomembna oblika zagotavljanja ekonomskega preživetja kmetij, na drugi strani pa omogočajo povečevanje števila delovnih mest. Mi se bomo v letošnjem letu predvsem osredotočili na nujne spremembe pri njihovi obdavčitvi, saj smo vsebinsko v lanskem letu precej teh stvari uredili!"

Pogovori na to temo s pristojnimi institucijami potekajo že dalj časa, v letošnjem letu pa naj bi se udejanili in prinesli konkretne rešitve, ki naj bi dodatno stimulirale opravljanje dopolnilnih dejavnosti in tudi zaposlovanje na kmetijah.

So pa morale vse kmetije, ki so imele dopolnilne dejavnosti registrirane po prejšnji uredbi do letošnjega 1. januarja registracijo uskladiti z novo uredbo. Ravnik pravi, da je na tem področju država delovala proaktivno in so upravne enote kmetije, ki so se morale prilagoditi, o zahtevanih spremembah obveščale v naprej, kar je pohvalno: "Sicer pa tam, kjer obstajajo določene težave imamo strokovne službe, ki morajo kmetom nuditi pomoč, tam kjer obstajajo pa konkretni problemi, ki terjajo kakšne zakonske popravke, pa se ta trenutek še ne ukvajamo."

Ravnik še dodaja, da bodo zbornične strokovne službe predlagale rešitve takoj, ko bo mogoče zakonodajo, ki je zdaj problematiča, spreminjati.

Kmetijstvo
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...