Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež: Bog se razneži nad človekom

Svet | 13.01.2016, 10:42 Marjana Debevec

Papež Frančišek je prvo katehezo v letu 2016 posvetil usmiljenju v luči Svetega pisma, o čemer bo spregovoril tudi v prihodnjih tednih. Usmiljenja naj bi se namreč po njegovih besedah učili predvsem tako, da prisluhnemo tistemu, kar nas Bog uči po svoji Besedi. Tokrat je sveti oče začel s Staro zavezo, ki nas pripravlja na polno razodetje Jezusa Kristusa.

V Svetem pismu se nam Gospod predstavi kot Usmiljeni, s čimer po papeževih besedah razodene svoj obraz in svoje srce. Z različnimi izrazi nam poskuša približati svojo ljubezen in usmiljenje ter nam ponavlja, da se nikoli ne utrudi odpuščati.

Papež je v katehezi pojasnil različne vidike te Božje ljubezni. Najprej je opisal Gospoda kot usmiljenega, kar nam približa njegovo nežnost, ki je podobna nežnosti matere do svojih otrok. „Podoba, ki nam jo predlaga, je podoba Boga, ki se gane in se razneži nad nami, kot mati, ko vzame v naročje svojega otroka, v želji, da bi ga ljubila, zaščitila, mu pomagala; pripravljena darovati vse, tudi samo sebe“, je dejal papež.

Zatem najdemo zapisano, da nas Bog usmili človeka, kar po papeževih besedah pomeni, da je sočuten s krhkim in ubogim, vedno pripravljen sprejeti, razumeti in odpustiti. To Božjo lastnost je sveti oče opisal na primeru izgubljenega sina. Poleg tega zna Bog po papeževih besedah čakati, pustiti, da seme v človeku raste. Njegov čas namreč ni takšen kot je čas nepotrpežljivih ljudi.

In končno se Bog označi za velikega v ljubezni in v zvestobi. „Kako lepa je ta definicija Boga! V tem je vse. Bog je namreč velik in močan, ampak ti dve lastnosti se izrazita tako, da ljubi nas, ki smo tako majhni in nesposobni“, je dejal papež Frančišek. Ta Božja ljubezen vedno naredi prvi korak, ni odvisna od človeških zaslug, ampak je neskončno zastonjska. „Gre za Božjo skrb, ki je ničesar ne more ustaviti, niti greh ne, saj zna iti preko greha, premagati zlo in odpustiti.“ Po papeževih besedah gre torej za zvestobo brez meja. Zato lahko Njemu vedno zaupamo, je še dejal Frančišek.

Ob koncu splošne avdience pa je zbrane takole nagovoril: „Pred sklepom tega našega srečanja, v katerem smo skupaj premišljevali o Božjem usmiljenju, vas vabim k molitvi za žrtve napadov v Istanbulu. Naj Usmiljeni Gospod podeli večni mir umrlim, tolažbo družinskim članom, trdnost v solidarnosti vsej družbi in spreobrne srca nasilnežev.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...