Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Mladi odhajajo na novoletno taizejsko srečanje v Španijo

Slovenija | 27.12.2015, 00:45 Marjana Debevec

Več deset tisoč mladih iz vse Evrope se bo med 28. decembrom in 1. januarjem zbralo na tradicionalnem evropskem taizejskem molitvenem srečanju mladih v španski Valenciji. Program bo vseboval tematska srečanja, molitve in speve, pa tudi pogovore s predstavniki iz sveta vere in politike. V Valenciji pričakujejo romarje iz vse Evrope, srečanja se tradicionalno udeležujejo tudi mladi iz Slovenije.

Srečanje se bo začelo jutri s skupno večerjo v parku Turia. V naslednjih dneh do 1. januarja si bodo sledili molitvena srečanja in različne delavnice. Program se v cerkvenih občestvih gostiteljih vsak dan prične ob 8. uri in 30 minut z jutranjo molitvijo. Skupna molitev sledi še ob 14. in 19. uri tamkajšnji stolnici, cerkvah po središču mesta in dveh šotorskih dvoranah. Uradni program se bo vsak večer zaključil z večerno molitvijo ob 19. uri, ko bo mlade nagovoril brat Alois, prior taizejske skupnosti.

Ob popoldnevih bodo po vsem mestu prirejali tematska srečanja za pogovor in premišljevanje o veri in duhovnosti, solidarnosti, družbi, kulturi in verovanju. V okviru srečanja bodi mladi spoznali župana Valencije Joana Riboja, sociologa Luisa Die Olmosa in Vicenta Torresa, odvetnika na protikorupcijskem sodišču. Vodilna nit celotnega dogajanja pa je zaupanje, saj je to tisto, kar mlade povezuje na teizejskem srečanju.

Vrhunec srečanja, ki ga duhovna skupnost prireja od leta 1974, je alternativno praznovanje prihoda novega leta v obliki molitve za mir v svetu in praznika narodov - brez alkohola, do druge ure zjutraj, kot je napovedala skupnost. Že popoldne 31. decembra se bodo udeleženci zbrali po državah in pokrajinah. 1. januarja se srečanje zaključi z bogoslužjem in kosilom v skupnosti, ki bo mlade gostila.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...