Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gregor Čušin (foto: ARO)
Gregor Čušin

Čušin: Molite zase, za svoje otroke, za tiste, ki čutijo drugače

Slovenija | 08.12.2015, 09:30

Marsikdo se sprašuje o smiselnosti glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. A igralec Gregor Čušin pravi, da nam ne sme biti vseeno. Še posebej kristjani, tako dodaja, moramo biti ponosni na to, kar smo, na svojo moškost in ženskost. To moramo tudi z veseljem živeti in pričevati. Ob vsem tem ne smemo pozabiti na molitev.

Po noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih zakonska zveza ni več skupnost moža in žene, ampak samo skupnost dveh oseb kateregakoli spola. Naziva mati in oče spreminja v starš 1 in starš 2. Čušin meni, da gre za bitko na ravni besed, ki se je zgodila, ker ljudje ne pazimo, kaj govorimo. Zato je že cel kup besed, ki so bile nosilke neke vsebine, izgubilo svoj pomen, svoje bistvo, svojo svetost. "Ker ljudje z besedami tudi mislimo, v mislih uporabljamo napačne besede, če narobe mislimo, narobe živimo. Potemtakem ni nič nenavadnega, da prihaja do tega, kar dandanes živimo."

Ker novela zakona, o kateri se bomo izrekali 20. decembra, zakonsko zvezo opredeljuje kot skupnost dveh oseb, za slednjo zdaj veljajo ista določila, kot prej za moža in ženo, med temi so posvojitve otrok. Čušin se strinja, da otrok potrebuje ljubezen in varnost, prepričan je, da so istospolni pari to sposobni nuditi. A dodaja, da gre za nekaj, o čemer ne želijo misliti in to prepovedujejo tudi ostalim, to je, kaj to pomeni za otroka v nekem psihološkem smislu. "Kaj se dogaja v otrokovih srcu, glavi in duši, ko nima očeta in ne mame, ampak ima dva očeta, dve mami? Na to nimam odgovora. Ne znam si predstavljati, kaj to pomeni."

Kristjani pravimo, da nas je Bog ustvaril po svoji podobi, da je ustvaril moškega in žensko. To je, tako Čušin, velika skrivnost, iz katere je treba živeti, a jo je težko pojasniti tistim, ki ne priznavajo Boga. "Mislim, da smo se znašli v nenavadni, celo slepi ulici. Trudimo se razložiti ljudem nekaj, česar ne želijo videti, ne želijo verjeti." A Čušin poudarja, da to še ne pomeni, da se moramo nehati boriti. Pri tem je pomembna molitev. "Predlagam, da molite zase, za svoje otroke, tiste, ki čutijo drugače, za tiste, ki vas napadajo, ki vas sovražijo, za tiste, ki jih mogoče vi sovražite. Iz molitve ne more priti nič slabega," je povabil Čušin.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.