Družina (foto: Ingimage)
Družina

Na Brezjah zahvalna sveta maša za ohranitev vrednot zakonske zveze in družine

Slovenija | 28.12.2015, 09:01

V zahvalo za Božji blagoslov in Marijino priprošnjo pri prizadevanjih za ohranitev vrednot zakonske zveze in družine je bila na nedeljo Svete družine v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah sveta maša. Zbrala se je množica romarjev, bogoslužje je vodil generalni tajnik Slovenske škofovske konference, pater Tadej Strehovec.

Spomnimo. Pred dobrim tednom dni smo pri na referendumu zavrnili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je predvidevala ukinitev zakonske zveze kot zveze med možem in ženo ter želela uvesti zakonsko zvezo dveh oseb. K izidom bodo danes prišteli še zadnje glasovnice - tiste, ki bodo prispele po pošti iz tujine. A sprememb ne bo, saj se je proti uveljavitvi novele zakona izrekla velika večina tistih, ki so glasovali, dosežen je bil tudi zahtevan kvorum.

"Mi smo tisti, ki smo po skrivnostnem Božjem načrtu rojeni v ta čas, to kulturo in to našo domovino z namenom, da nekaj naredimo, da se zavzamemo za družino, očetovstvo in materinstvo," je pri zahvalni sveti maši dejal pater Strehovec. Zavrnitev sporne novele zakona je po njegovih besedah "super čudež". Zdaj moramo prositi Boga, da bi naš narod in naša katoliška skupnost gradila prihodnost na vrednoti družine, da bi znali poskrbeti za svoje družine in nato skupaj gradili družbo, ki bo prijazna staršem, očetom, materam, ki bo prijazna otrokom, ki bo prijazna starim staršem in vsem ljudem, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne morejo uresničiti svojih družinskih idealov. "Tudi zanje prav posebej velja naša prošnja." Kot je še dodal pater Strehovec, ne smemo počivati, saj nas v prihodnje čakajo podobne zgodbe, lahko se zgodijo še takšne in drugačne preizkušnje. A če naslonimo svoje življenje in prizadevanja na Marijo in Boga, lahko po njegovem gradimo svet, ki bo na dolgi rok preživel.

Pater Strehovec je v pridigi poudaril tudi, da nobena družina ni idealna. Kot zgled je postavil Sveto družino, saj nas uči, da ni preizkušnje, ki bi uničila družino, če so njeni člani med seboj povezani v ljubezni in veri ter si znajo med seboj odpuščati in pomagati.

Mi smo tisti, ki smo po skrivnostnem Božjem načrtu rojeni v ta čas, to kulturo in to našo domovino z namenom, da nekaj naredimo, da se zavzamemo za družino, očetovstvo in materinstvo,“ je pri zahvalni sveti maši dejal pater Strehovec. Zavrnitev sporne novele zakona je po njegovih besedah „super čudež“. Zdaj moramo prositi Boga, da bi naš narod in naša katoliška skupnost gradila prihodnost na vrednoti družine, da bi znali poskrbeti za svoje družine in nato skupaj gradili družbo, ki bo prijazna staršem, očetom, materam, ki bo prijazna otrokom, ki bo prijazna starim staršem in vsem ljudem, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov ne morejo uresničiti svojih družinskih idealov. „Tudi zanje prav posebej velja naša prošnja.“

Pater Strehovec je v pridigi poudaril tudi, da nobena družina ni idealna. Kot zgled je postavil Sveto družino, saj nas uči, da ni preizkušnje, ki bi uničila družino, če so njeni člani med seboj povezani v ljubezni in veri ter si znajo med seboj odpuščati in pomagati.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika