Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Zeleno gospodarstvo je naša možnost in rešitev

Slovenija | 10.11.2015, 14:25 Nataša Ličen

Gospodarska rast je v preteklosti temeljila na izkoriščanju naravnih virov, pri čemer se je pogosto zdelo, da so zaloge surovin neomejene. Posledica tega je današnja »kriza virov«, nevarnost pomanjkanja naravnih surovin, in čedalje višje cene. V obdobjih kriz finančnih in gospodarskih sistemov ter ob naraščajočem pomanjkanju naravnih virov je prehod v zeleno gospodarstvo globalno čedalje pomembnejši za ohranjanje konkurenčnosti in kakovosti življenja.

Drugačni gospodarski modeli

Prav zaradi uvodoma razloženega se danes iščejo drugačni gospodarski modeli, ki bi omogočali blaginjo in hkrati konkurenčnost gospodarstva, ne da bi škodovali okolju. O potrebi po teh spremembah že obstaja širok družbeni konsenz. Naraščajoče prepoznavanje nujnosti in potencialov prehoda v zeleno gospodarstvo pa se kaže tudi na svetovnih trgih. Da bi dosegli prehod v zeleno gospodarstvo, je treba spremeniti današnje modele proizvodnje in vzorce potrošnje v trajnostne oblike, podpreti ekonomske spodbude in razvoj inovacij, ki koristijo tudi okolju, izboljšati upravljanje virov in politike ravnanja z zemljišči, vodami, odpadki in energijo. Z zelenim gospodarstvom se povezuje več konceptov (zelena rast, krožno gospodarstvo, industrijska simbioza, učinkovita raba virov, trajnostni razvoj). S širšo ali ožjo usmeritvijo pa so vsem konceptom ob spodbujanju gospodarske rasti in razvoja v grobem skupni trije cilji: učinkovita raba virov in materialov (s trajnostno proizvodnjo in potrošnjo), zagotavljanje kakovostnega delovnega in bivalnega okolja, vključno z varovanjem narave, ter krepitev družbene blaginje. 

Krožno ali zeleno gospodarstvo

Kot eden najbolj razvitih konceptov je odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje na omejene vire in nosilno sposobnost okolja. Prehod v krožno gospodarstvo se zato usmerja v vnovično uporabo, popravila in recikliranje obstoječih materialov in izdelkov. Temelji na uporabi energije iz obnovljivih virov, opušča uporabo nevarnih kemikalij, znižuje porabo surovin in prek zasnove izdelkov (tako, da omogočajo kroženje materialov in ohranjajo dodano vrednost, kolikor dolgo je to le mogoče) nastajanje odpadkov znižuje na ničelno stopnjo. Izdelki v (krožnem) gospodarstvu ostajajo tudi potem, ko material ali izdelek doseže konec svoje življenjske dobe. Tudi v Sloveniji je bilo pripravljenih že kar nekaj predlogov za spodbuditev preboja na bolj trajnostne oblike gospodarstva. Več si lahko preberete na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor: http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/pomembni_dokumenti/opzg_akcijski_nacrt_in_nacrt_aktivnosti.pdf

Zeleno ali krožno gospodarstvo
Zeleno ali krožno gospodarstvo © ARO
 

Več moramo narediti z manj

Vsakomur je jasno, da tako, kot živimo danes ne bo šlo dolgo. V soočanju z novimi izzivi moramo spremeniti način proizvodnje in porabe dobrin. Z manj vložka moramo ustvarjati več vrednosti, zmanjšati stroške in vpliv na okolje. Z učinkovitejšimi proizvodnimi postopki in boljšimi sistemi ravnanja z okoljem lahko znatno zmanjšamo onesnaženost in količino odpadkov ter varčujemo z vodo in drugimi viri. To je dobro tudi za podjetja, saj omogoča manjše stroške delovanja in manjšo odvisnost od surovin.

To je ideja, na kateri temelji zeleno (krožno) gospodarstvo, to je sistem, ki izboljšuje pretok izdelkov in storitev za večji izkupiček rabe surovin in čim večje zmanjšanje količine odpadkov. V zelenem gospodarstvu se bodo morali proizvajalci posloviti od pristopa „vzemi–naredi–zavrzi“.

Evropa potrebuje zeleno gospodarstvo

Poleg tega je cilj, na podlagi katerega bi se kljub manjšemu obsegu uporabe surovin ustvarilo več ter zmanjšal naš vpliv na okolje z inovacijami in poslovnimi modeli za učinkovito porabo virov in optimalno ravnanje z odpadki kot virom, uresničljiv. Pot k zelenemu gospodarstvu bi morala temeljiti na ugotovitvah in uspehu evropske zelene industrije na področjih, kot so ravnanje z odpadki in recikliranje, čiščenje vode in oskrba z njo ter obnovljiva energija. Ti sektorji so bili v zadnjih letih in tudi v času finančne krize najbolj prožni in najhitreje rastoči sektorji. Prehod k zelenemu gospodarstvu bo pripomogel tudi k temu, da se bo svetovno gospodarstvo, ki obupno potrebuje rešitve za izzive rastočega prebivalstva, pomanjkanja virov in okrnjenega naravnega okolja, usmerilo na nove cilje. Več informacij: https://alpeadriagreen.wordpress.com/9998-2/

Iskanje novih rešitev v zvezi z odpadki, v skladu s katerimi bodo odpadki obravnavani kot vir in ne kot breme, zagotavlja velike možnosti za ustvarjanje novih delovnih mest in ohranjanje naravnih virov. V naslednjih nekaj letih bodo oblikovane nove pobude EU, da bi se izboljšal način, kako obravnavamo različne vrste odpadkov. Glede na študijo iz leta 2012 bi Evropa, če bi v celoti sprejeli zakonodajo EU o odpadkih, prihranila 72 milijard evrov na leto, prihodki v sektorju upravljanja z odpadki in recikliranja bi se povečali za 42 milijard evrov in do leta 2020 bi se ustvarilo 400 000 novih delovnih mest.

 

Slovenija, Kmetijstvo, Evropska Unija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...