Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Tudi muslimani pričakujejo papeža - ubiti trije mladi kristjani

Svet | 29.11.2015, 17:01 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo zadnji dan svojega obiska - jutri zjutraj - v mošeji srečal z muslimansko skupnostjo, ki ga pričakuje z velikim veseljem. Nasilje v državi pa tudi v času obiska svetega očeta ne pojenja. Danes so bili ubiti trije mladi kristjani, ki so se želeli vrniti na svoje požgane domove.

Kot je znano se v državi borijo muslimanske milice Seleka proti milic anti Balaka. V zadnjih tednih so boji potekali predvsem v muslimanski četrti, kjer se nahaja mošeja, ki jo bo jutri obiskal papež Frančišek. V zadnjih dneh se je zaradi prihoda 500 pripadnikov modrih čelad situacija malo umirila, lokalna policija je uspela vzdrževati red in mir.

Sicer pa tudi muslimani z veseljem pričakujejo papeža Frančiška.

Predsednik islamske skupnosti v Srednjeafriški republiki imam Oumar Kobine Layama je muslimanske vojake Seleka označil za nevernike in upornike, saj so, kot je dejal, s svojim ravnanjem uničilo družbeno povezanost in niso v prakso postavili svoje vere.

Medtem je do papeža prišla novica, da je omenjena muslimanska milica ustrelila tri mlade, ki so se skrivali v župniji Fatimske Marije. Streli so jih zadeli, ko so se poskušali vrniti v svoje požgane domove. Papež se je takoj želel odpraviti na kraj zločina, vendar mu je zaradi nevarnosti tamkajšnji nuncij to odsvetoval.

Svet, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...