Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež pozdravlja novega škofa (foto: Radio Vatikan)
Papež pozdravlja novega škofa

Papež: Škof naj ima kratke pridige in naj bo usmiljen

Svet | 10.11.2015, 09:05 Marjana Debevec

V baziliki sv. Janeza v Lateranu je na včerajšnji praznik posvetitve te bazilike papež Frančišek v škofa posvetil msgr. Angela de Donatisa, ki ga je 14. septembra letos imenoval za pomožnega škofa Rima. V nagovoru je sveti oče spregovoril o pomenu škofovske službe.

Kristus sam po škofovski službi nadaljuje s pridiganjem evangelija zveličanja in po zakramentih vere posvečuje vernike“, je dejal papež zbranim na škofovskem posvečenju v Lateranski baziliki. Spomnil jih je na Jezusove besede, ki veljajo za škofe: Kdor vas posluša, mene posluša. Novemu škofu pa je dejal, da škofovstvo pomeni predvsem služenje.

Tvoje besede preproste, da jih bodo vsi razumeli, homilije pa naj ne bodo dolge“. Škof naj bi po papeževih besedah predvsem skrbel za duhovnike in bogoslovce ter vedno dajal zgled Dobrega pastirja, še posebej do ubogih. „Zapomni si, da moraš imeti živo skrb za tiste, ki niso v eni Kristusovi staji, saj ti je Gospod tudi te zaupal. Zapomni si, da si v katoliški Cerkvi, zedinjeni z vezjo dejavne ljubezni, pridružen zboru škofov in zato moraš skrbeti za vse Cerkve, še posebej priskoči na pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo“, je novemu škofu na srce položil papež Frančišek. „Kot brat te prosim, bodi predvsem usmiljen. Uči duhovnike in semeniščnike pot usmiljenja. Z besedami, da! Predvsem pa s svojo držo. Usmiljen Oče vedno sprejema, saj je vedno prostor v njegovem srcu, nikoli nikogar ne odžene proč. Čaka, čaka. Želim ti prav to, veliko usmiljenja“, je novemu škofu še zaželel papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...