Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Goreča sveča na adventnem venčku (foto: ARO)
Goreča sveča na adventnem venčku

Vstopili smo v novo cerkveno leto in z adventom začeli pripravo na božič

Slovenija | 29.11.2015, 13:25

V Katoliški Cerkvi smo na letošnjo zadnjo novembrsko nedeljo vstopili v novo cerkveno leto in začeli adventni čas, ki je namenjen pripravi na veselo praznovanje Gospodovega rojstva. Po cerkvah in tudi po domovih smo oblikovali adventne vence, ki so zunanje znamenje tega pričakovanja.

Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih "pripravljalnih" časih. Z adventom se neposredno pripravljamo na božič in praznike, ki mu sledijo (sveti trije kralji, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali svečnica). Latinska beseda "adventus" pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda: prvikrat je na svet prišel kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pričakujemo na sodni dan.

Zaradi tega dvojnega značaja adventnega časa je pomembna duhovna priprava - v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela ali miloščino.

Znamenje zunanje priprave na božič je adventni venec. Tradicionalno jih pri nas v cerkvah in po domovih pripravljamoo s štirimi svečami, ki so v vijolični ali beli barvi in med drugim ponazarjajo štiri adventne nedelje. V času, ko se bližamo rojstvu Jezusa Kristusa, je tako v prostoru vse več svetlobe. V duhovnem smislu to pomeni: čim bliže smo Bogu, tem več je svetlobe, torej dobrega, tudi v naših življenjih. Duhovniki adventne vence blagoslovijo na prvo adventno nedeljo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...