Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Nadškof Zore: Država bi morala podpreti družino

Slovenija | 18.11.2015, 18:15

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore meni, da je družina pogosto ranjena zaradi grehov, ki so lahko tudi strukturne narave. Na strokovno-nadzornem svetu dobrodelne ustanove Anin sklad je povedal še, da so škofje na sinodi v Vatikanu opozorili, da bi morala družino podpreti država.

Sinoda je jasno poudarila, da je družina temelj družbe. "Bilo je rečeno, da je treba spodbujati državo, naj skrbi za družine, sprejema zakone, ki podpirajo družine. Država se mora konec koncev zavedati, da temelji na družinah," je bil jasen nadškof Zore.

Naj družine postanejo nosilke nove evangelizacije je še eno močno sporočilo sinode. "Družina, ki je v sebi kolikor toliko harmonična, ki si prizadeva za življenje iz evangelija, je že sama po sebi oznanjevalka. Pravim celo več. Že družina, ki si upa biti družina, iti skupaj vesela kamorkoli, je za ostale spodbuda k razmisleku in oznanjevalka življenja, ljubezni in s tem Boga. To je lahko misijonsko delovanje v našem okolju, ki je razkristjanjeno."

Po besedah nadškofa Zoreta je velik uspeh sinode ta, da je ves svet govoril o njenem delu in o družini. Povedal je še, da naj bi papež kmalu napisal še posinodalno spodbudo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...