Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup

Za Evropsko unijo in ZDA že 11 krogov pogajanj o TTIP

29.10.2015, 11:16

Za predstavniki Evropske unije in ZDA je že enajsti krog pogajanj o sporazumu o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu, ki ga poznamo pod kratico TTIP. Prejšnji teden so sestankovali v Miamiju, tudi tokrat podrobnosti niso znane.

Sporazum, ki naj bi obe strani Atlantika povezal v enoten trg z 800 milijoni potrošnikov že nekaj časa buri duhove. Njegovi zagovorniki med drugim trdijo, da bo zagotovil nova delovna mesta. "Na področju mednarodne trgovine vlada veliko rigidnih pravil, ki v določenih primerih ne delujejo v smeri pospeševanja gospodarstva," je za naš radio ocenil predstavnik Društva za razvoj Fokus 2031 Marko Balažic. Zato bo sporazum po njegovih besedah prinesel predvsem veliko priložnosti. "Predvsem za podjetnike, gospodarstvo, da gospodarstvo lahko do določene mere zaženemo in spet odpremo." Da gre za priložnost, ki je Evropska unija ne bi smela izpustiti, je poudaril tudi Alen Alexander Klarić iz Društva za promocijo svobode Svetilnik. "TTIP je najcenejši način zviševanja konkurenčnosti Evropske unije."

A nasprotniki tega dokumenta so prepričani, da gre le za povečanje vpliva in bogastva velikih korporacij. "Ti sporazumi postavljajo pravico do dobička nad vse ostale pravice," je bil v oddaji Pogovor o jasen Andrej Gnezda iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera. Spomnil je, da je glavnina sporazuma namenjena odpravi necarinskih ovir v trgovini. Gre za zakonodaje in standarde, ki so različni v Evropski uniji in ZDA. "Prav tu se odpira glavnina bojazni in groženj po nižanju standardov, pa naj gre za področja prehrane, varstva potrošnikov, okolja delavskih pravic …"

Da regulacije o zaščiti potrošnikov, zasebnosti in okolja ne bodo razvodenele, je zagotovil vodja pogajalske skupine Evropske unije. V Miamiju so se tokrat osredotočili na farmacijo, zdravstveno opremo, kemikalije, pesticide, tekstil in avtomobile. Kaj so se dogovorili, ni znano.

Prav netransparentnost pogajanj je problematična, poudarjajo nasprotniki sporazuma. Balažic je priznal, da je Evropska komisija morda prepozno začela odgovarjati na skrbi državljanov osemindvajseterice. "Pogaja se skupina strokovnjakov. Gre za izredno kompetentne, izredno dobre ljudi. Oni pretresajo vse možnosti, o katerih se pogajamo. Do neke mere moramo zaupati tem strokovnjakom," je dodal. Gnezda želi, da bi navadni državljani dobili dovolj informacij in o tem več razpravljali. Veliko vlogo imata vlada in parlament. "Konec koncev tudi … Več kot je medijskega poročanja o tej temi, lažje bo javnost prišla do nekih dejstev ali delnih informacij, na podlagi katerih bo lahko oblikovala svoje mnenje," je še prepričan Gnezda.

Pogajanja so se začela leta 2013, naslednji krog bo februarja. Strani jih želita končati nekaj mesecev pred predsedniškimi volitvami v ZDA, ki bodo proti koncu prihodnjega leta.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Radijski utrip, Evropska Unija, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje) Sveta maša na Brezjah (photo: Romarski urad Brezje)

Nuncij: Slovenija potrebuje Jezusa!

Frančiškanski redovi so včeraj obhajali praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich. Zbrane je ...

Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash) Velikokrat je v ozadju samomora bolezen sodobnega časa – depresija, ki jo je mogoče uspešno zdraviti s pomočjo terapevta in zdravil. (photo: Ian / Unsplash)

Anja Klančar: Samomor je skrivnost

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre približno 400 ljudi, na srečo pa zadnja leta opažamo znaten upad števila. Naša gostja je ...