Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Za Evropsko unijo in ZDA že 11 krogov pogajanj o TTIP

Svet | 29.10.2015, 11:16

Za predstavniki Evropske unije in ZDA je že enajsti krog pogajanj o sporazumu o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu, ki ga poznamo pod kratico TTIP. Prejšnji teden so sestankovali v Miamiju, tudi tokrat podrobnosti niso znane.

Sporazum, ki naj bi obe strani Atlantika povezal v enoten trg z 800 milijoni potrošnikov že nekaj časa buri duhove. Njegovi zagovorniki med drugim trdijo, da bo zagotovil nova delovna mesta. "Na področju mednarodne trgovine vlada veliko rigidnih pravil, ki v določenih primerih ne delujejo v smeri pospeševanja gospodarstva," je za naš radio ocenil predstavnik Društva za razvoj Fokus 2031 Marko Balažic. Zato bo sporazum po njegovih besedah prinesel predvsem veliko priložnosti. "Predvsem za podjetnike, gospodarstvo, da gospodarstvo lahko do določene mere zaženemo in spet odpremo." Da gre za priložnost, ki je Evropska unija ne bi smela izpustiti, je poudaril tudi Alen Alexander Klarić iz Društva za promocijo svobode Svetilnik. "TTIP je najcenejši način zviševanja konkurenčnosti Evropske unije."

A nasprotniki tega dokumenta so prepričani, da gre le za povečanje vpliva in bogastva velikih korporacij. "Ti sporazumi postavljajo pravico do dobička nad vse ostale pravice," je bil v oddaji Pogovor o jasen Andrej Gnezda iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera. Spomnil je, da je glavnina sporazuma namenjena odpravi necarinskih ovir v trgovini. Gre za zakonodaje in standarde, ki so različni v Evropski uniji in ZDA. "Prav tu se odpira glavnina bojazni in groženj po nižanju standardov, pa naj gre za področja prehrane, varstva potrošnikov, okolja delavskih pravic …"

Da regulacije o zaščiti potrošnikov, zasebnosti in okolja ne bodo razvodenele, je zagotovil vodja pogajalske skupine Evropske unije. V Miamiju so se tokrat osredotočili na farmacijo, zdravstveno opremo, kemikalije, pesticide, tekstil in avtomobile. Kaj so se dogovorili, ni znano.

Prav netransparentnost pogajanj je problematična, poudarjajo nasprotniki sporazuma. Balažic je priznal, da je Evropska komisija morda prepozno začela odgovarjati na skrbi državljanov osemindvajseterice. "Pogaja se skupina strokovnjakov. Gre za izredno kompetentne, izredno dobre ljudi. Oni pretresajo vse možnosti, o katerih se pogajamo. Do neke mere moramo zaupati tem strokovnjakom," je dodal. Gnezda želi, da bi navadni državljani dobili dovolj informacij in o tem več razpravljali. Veliko vlogo imata vlada in parlament. "Konec koncev tudi … Več kot je medijskega poročanja o tej temi, lažje bo javnost prišla do nekih dejstev ali delnih informacij, na podlagi katerih bo lahko oblikovala svoje mnenje," je še prepričan Gnezda.

Pogajanja so se začela leta 2013, naslednji krog bo februarja. Strani jih želita končati nekaj mesecev pred predsedniškimi volitvami v ZDA, ki bodo proti koncu prihodnjega leta.

Svet, Radijski utrip, Evropska Unija, Oddaje
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...