Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Zakonca Martin bosta v nedeljo razglašena za svetnika

Svet | 16.10.2015, 12:19 Marjana Debevec

Na tretjo nedeljo v času zasedanja škofovske sinode bo papež Frančišek za svetnika prvič razglasil zakonski par. Pri slovesnem bogoslužju na Trgu sv. Petra v Vatikanu pričakujejo več kot 50.000 romarjev. Kanonizacija zakoncev Martin velja za osrednji verski dogodek letošnje sinode, ki se bo zaključila 25. oktobra.

Francoska zakonca Louis in Zelie Martin sta starša svete Terezije Deteta Jezusa. Časovno sovpadanje njune razglasitve za svetnika s škofovsko sinodo o družini ni nikakršno naključje. Zakonci so bili v zadnjih 500 letih skupaj razglašeni za svetnike le v primerih, če so umrli kot mučenci, ne pa zato, ker bi zgledno živeli zakonsko življenje. V času sinode so v češčenje v cerkvi Marije Velike v Rimu izpostavljene njune relikvije, pa tudi relikvije njune hčerke sv. Terezije Deteta Jezusa. Namen sinode je namreč v tem, da zakoncem in družinam namesto poučevanja in razsojanja, bolj pomaga in spodbuja.

Za najboljšo spodbudo veljajo zgledi. Doslej je bilo potrebno poseči daleč v zgodovino, če smo želeli najti zakonske pare, ki bi ustrezali tem merilom: Benedikt XVI. je denimo v poslanici ob svetovnem dnevu družin v mehiški prestolnici leta 2009 spomnil na rimskega senatorja Gordiana in njegovo ženo Silvio iz šestega stoletja, starša papeža Gregorja Velikega.

Zakonca Martin sta živela v času, ki je Francijo notranje politično precej pretresal. Napoleon III. je bil prisiljen k umiku, razglašena je bila agnostična in proticerkvena Tretja republika. Louis Martin je bil zlatar in urar, njegova zaročenka Zelie pa čipkarica. Oba sta izhajala iz verskih družin.

Poročila sta se leta 1858, v zakonu se jima je rodilo devet otrok. Preživeti sta morala številne preizkušnje: trije otroci so jima umrli v nežni starosti, ena deklica v starosti petih let; ostalo jima je pet hčera, ki jih je delno tudi zaznamovala težka bolezen. Ko je mati Zelie leta 1877 pri zgolj 46 letih umrla zaradi tumorja na prsih, se je vdovec s svojimi hčerami preselil v Lisieux in se v celoti posvetil njihovi vzgoji. Vse hčerke so z očetovo podporo stopile v samostan. Louis Martin je umrl leta 1894 po dolgem boju z arteriosklerozo in hudimi duševnimi težavami.

Sveta Terezija Deteta Jezusa je o svojih starših povedala: »Ljubi Bog mi je naklonil očeta in mater, ki sta si bolj zaslužila nebesa kakor zemeljsko življenje.« Pobožno življenje staršev je ustvarilo temelje za poklic vseh njunih hčera v redovne skupnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...