Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Sindikati zdravstvene nege v kratkem z ministrico o standardih in normativih

Slovenija | 04.10.2015, 05:30

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se bo v sredo sešla s predstavniki sindikatov za dejavnost zdravstvene nege. Tema srečanja bodo kadrovski standardi in normativi. Izteka se namreč rok, ki so ga v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije postavili za oblikovanje učinkovitih rešitev problematike.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so ministrico pozvali, naj se do kadrovskih standardov in normativov opredeli do prihodnjega četrtka. Takrat se bo na izredni seji zbral republiški odbor sindikata in se, če Kolar Celarčeva omenjenega ne bo storila, preoblikoval v stavkovni odbor.

Ministrica je napovedala, da bo na sestanku, ki bo dan prej, razgrnila napredek pri reševanju problematike. Na novinarski konferenci ob predstavitvi dosežkov svojega dozdajšnjega dela je sporočila, da je strateški svet za zdravstveno in babiško nego že pripravil standarde in normative. "Pregledali smo jih, ugotovljene so bile določene nepravilnosti, zdaj smo v zaključni fazi pregleda priporočil za sestre," je dodala.

Po analizah bodo na ministrstvu izračunali kadrovske in finančne potrebe za dosego standardov in normativov ter časovno obdobje za njihovo udejanjanje. V omenjenem sindikatu so ga pri tem že prehiteli. Njihov izračun, koliko dodatnega kadra bi potrebovali, temelji na neplačanih nadurah delavcev v zdravstveni negi, ki so bile prenesene iz avgusta v september. Teh je bilo približno 250.000, kar pomeni, da bi v zdravstveni negi potrebovali več kot 1.500 dodatnega kadra. Po podatkih Kolar Celarčeve je težava predvsem v plačilu nadur, še posebej v naši največji bolnišnici. "Prek sveta zavoda UKC Ljubljana sem pozvala vršilca dolžnosti direktorja, naj skupaj s sestrami rešuje ta problem." Ministrica je napovedala, da bo naredila vse, da bi preprečila stavko.

Zaradi dolgotrajnosti postopkov priprave standardov in normativov so sicer nezadovoljni tudi ostali zdravstveni delavci, med drugim opozorila jasno izrekajo v zdravniškem sindikatu Fides.

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...