Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

Sinoda: Teorija zarote ali iskanje skupne poti?

08.10.2015, 13:55 Marjana Debevec

Kot smo že poročali, je papež Frančišek, čeprav tega ni bilo v programu, na sinodi spregovoril tudi drugi dan. 13 kardinalov in škofov je namreč izrazilo bojazen, da gre sinoda v smeri približevanja za večjo odprtost. Frančišek pa je sinodalne očete pozval, naj se ne vdajo teoriji zarote in naj ne delujejo kot lobisti.

Prvi dan sinode je zaznamovalo zunanje in notranje lobiranje, ki je pripeljalo do teorij 'zarote', piše Vatican insider. Tako je namreč dan pozneje dejal papež Frančišek. Kaj se je v resnici zgodilo v prvih 24 urah sinode, čeprav je papež Frančišek večkrat povabil k evangeljskemu pristopu, ki ga vodi vera, in ko je vztrajal pri tem, da ne sme biti pogovarjanje med škofi podobno razpravi v parlamentu?

Nekateri sinodalni očetje namreč že od prvega dne postavljajo pod vprašaj dogovorjeno metodo dela na sinodi. 13 kardinalov in škofov, ki se udeležujejo sinode, je celo namigovalo, da sinodo na neki način usmerja generalni tajnik in tudi papež, tako da bi hodila po poti odprtosti. Podporniki teorije zarote so vložili dve pritožbi. Ena je v tem, da je moderatorje in poročevalce dela po skupinah določilo tajništvo, da lahko usmerja razpravo. Druga pritožba pa je, da članov komisije, ki je zadolžena za osnutek sklepnega dokumenta, niso izvolili.

Nekatri mediji pišejo o strahu, da bi na sinodi ogrozili tradicionalni nauk Cerkve o zakonu. Najdrznejše izjave glede tega so prišle od kardinala Georga Pella, ki je nenehno ponavljal vsebino članka, podpisanega s psevdonimomXavier Rynne II., ki ga je objavila ameriška revija First Things. 13 sinodalnih očetov,ki so podprli teorijo zarote, se je potem obrnilo na papeža.

Odgovor je prišel v torek, 6. oktobra. Generalni tajnik sinode kardinal Lorenzo Baldisseri je potrdil, da so moderatorje in poročevalce dela po skupinah očitno izvolili sami sinodalni očetje prav kakor na lanski sinodi in da niso bili postavljeni od zgoraj.

Drugič, opozoril je, da je bila naloga za osnutek sklepnega besedila na prejšnjih sinodah pod drugimi papeži zaupana izbrani skupini treh do štirih ljudi iz sinodalnega tajništva. Pred letom dni je prav Frančišek želel povečati to skupino in dodelil po enega sinodalnega očeta z vsake celine ter dvignil število udeležencev na deset.Kar se je zgodilo oktobra 2014, se bo zgodilo zdaj. Torej tudi lani niso glasovali za izbiro članov te komisije, ki je zadolžena za osnutek sklepnega poročila zbora. Podporniki teorije zarote so naredili napako, ko so zamešali to komisijo z odborom, ki ima nalogo, da posreduje sporočilo sinode svetu, kratko besedilo, ki nima nič opraviti z veliko obsežnejšim sklepnim dokumentom, ki podaja mnenje vseh govorov, ki so jih podali vsi sinodalni očetje in o njih glasovali, preden so jih objavili v obliki predloga papežu.

Torej ne gre za nobeno zaroto. Po Baldisserijevi izjavi je Frančišek v torek dopoldne izerekl presenetljiv nagovor. Uporabil je izraz 'hermenevtika zarote', ki ga je opredelil kot 'sociološko šibko in duhovno brez koristi'. S tem je mislil, da je to popolno nasprotje naloge, h kateri so sinodalni očetje poklicani. Vse je torej pozval k prekinitvi miselnosti, ki vsepovsod vidi spletke in zarote. Pri poslušalcih so njegove besede sprožile navdušenje.

Papež je tudi pojasnil, da so uradni dokumenti sinode iz leta 2014 njegova dva nagovora in sklepno poročilo. Namen te njegove izjave je po navajanju Vatican Insiderja najverjtneje to, da bi pomiril tiste sinodalne očete, ki so smatrali uvodni nagovor kardinala Petra Erdöja kot preveč blizu katerikoli morebitni razpravi in nadaljnjemu razmisleku o podeljevanju zakramentov ločenim in znova poročenim: kakor da sploh ne bi bilo lanske sinode in razdalje prehojene od takrat. Frančišek je tudi pojasnil, da katoliški nauk o zakonu ni bil postavljen pod vprašaj na tem zasedanju ali na izrednem zasedanju. Ohranjen je v svoji celovitosti. Sinodalne očete je tudi prosil, naj se ne pustijo 'pogojevati ali omejevati, da bi videli vprašanje obhajila za ločene in znova poročene kot edini problem'.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...