Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Beatifikacija Chiara Luce Badano (foto: ARO)
Beatifikacija Chiara Luce Badano

Prva cerkev posvečena bl. Chiari Luce Badano bo v Indiji

Slovenija | 25.09.2015, 00:47 Marjana Debevec

V indijski državi Madhya Pradesh bodo v mestu Sironi danes blagoslovili prvo cerkev posvečeno bl. Chiari Luce Badano. Gre za mlado dekle iz Gibanja fokolarov, ki je leta 1990 pri 18.ih letih umrla zaradi kostnega raka. Za blaženo jo je 25. septembra leta 2010 razglasil papež Benedikt XVI., ki je priznal njene herojske kreposti in njeno neutrudno delo za uboge, kljub hudim bolečinam, ki jih je prinašala bolezen.

Slovesnosti blagoslovitve nove cerkve se bosta udeležila tudi starša bl. Chiare Luce in sicer Maria Teresa in Ruggero Badano. Spremljala ju bo Chiarina najboljša prijateljica Chicca Coriasco in njen brat, ki jo je Chiari napisal biografijo.

Tamkajšnji škof msgr. Anthony Chirayath se je z življenjem mlade blažene srečal ob obisku Italije. Za posvetitev cerkve njej pa se je odločil zaradi številnih mladih, ki v mestu živijo zaradi študija na prestižnih angleških šolah. Prepričan je namreč, da bi lahko bilo življenje mlade Badano zgled in navdih za študente.

Na današnji slovesnosti, ki bo vključevala tudi umetniške točke, pričakujejo približno tisoč udeležencev. Zatem pa se bosta starša Chiare luce v Mumbaju srečala s člani Gibanja fokolarov in mladinsko skupino Jesusfriends4u, ki so ga ustanovili prav po zgledu bl. Chiare Luce Badano.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...