Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Evropski škofje zbrani v Sveti deželi

Slovenija | 11.09.2015, 12:43 Marjana Debevec

Začenja se plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki bo tokrat prvič potekalo v Sveti deželi. Osrednji temi srečanja bosta družina in evropska istovetnost. Prva tema je povezana s sinodo o družini, druga pa je še posebej aktualna danes, ko se Evropa sooča s različnimi kulturami in civilizacijami. Slovenijo bo na srečanju zastopal predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Glavan.

Predsedniki škofovskih konferenc so izbrali Sveto deželo kot romarski kraj, ki obenem predstavlja korenine Evrope in evropske kulture. Gre za poseben zgodovinski dogodek, saj bo prvič tako številčna delegacija evropskih škofov obiskala Sveto deželo. Razpravljali bodo o tem, kakšen pomen je Evropa imela in ga še ima v tem delu sveta – tudi v luči sedanjih kulturnih in družbenih napetosti.

Omenimo le nekaj osrednjih poudarkov srečanja. Nocojšnjo uvodno sveto mašo bo blizu Genezareškega jezera daroval prefekt vatikanske Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet.

Med dogodki jutrišnjega dne omenimo obisk Nazareta, kjer se bodo škofje pred začetkom svetovnega srečanja družin srečali s krščanskimi družinami. Po slovesni procesiji pod vodstvom predsednika Italijanske škofovske konference kardinala Angela Bagnasca bodo udeleženci v baziliki oznanjenja molili za uspeh sinode.

V nedeljo bodo kardinali in škofje poromali v mestece Mi'ilya v severni Galileji, kjer bodo molili za preganjane kristjane. V ponedeljek pa se bodo v Jeruzalemu udeležili procesije v cerkvi Božjega groba in s frančiškani molili večernice. Ob večerji se bodo sestali s konzuli evropskih držav, akreditiranimi v Jeruzalemu.

V torek so predvidena srečanja predsednikov škofovskih konferenc z vodilnimi izraelskimi in palestinskimi politiki. Razpravljali bodo o položaju kristjanov v Sveti deželi. Popoldne se bodo škofje odpravili v Betlehem, kjer bodo obiskali različne katoliške socialne ustanove. Sveto mašo v cerkvi sv. Katarine poleg bazilike Božjega rojstva bo obhajal patrirh Twal. Ob koncu slovesnosti bosta dve redovnici iz skupnosti, ki sta ju ustanovili pred kratkim beatificirani izraelski redovnici, pričevali o svojem življenju. Redovnice in redovniki namreč predstavljajo »osrednji element« navzočnosti katoliške Cerkve v Sveti deželi. Večerja pa bo imela tudi ekumenski značaj: nanjo so namreč povabljeni predstavniki različnih Cerkva v Sveti deželi. Srečanje bodo evropski škofje sklenili v sredo, ko bodo pripravili tudi novinarsko konferenco.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...