Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež opozoril pred zaprtostjo vase in v naše skupnosti

Svet | 06.09.2015, 12:51 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru vse vernike opozoril pred zaprtostjo v lastno družino, župnijo, skupino ali domovino. Jezus nas namreč vabi, naj se poslušni Božji besedi odpremo navzven.

Papež se je v opoldanskem nagovoru naslonil na današnji evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovem ozdravljenju gluhonemega. Slednji je postal simbol gluhega ne le za človeške, ampak tudi za Božje besede. Jezus pred izvršitvijo čudeža bolnika odpelje stran od množice, kar po papeževih besedah nakazuje na to, da Božja beseda potrebuje tišino, da bi jo lahko sprejeli kot Besedo, ki ozdravlja, spravlja in znova vzpostavi komunikacijo.

Nauk omenjenega evangeljskega odlomka je najprej v tem, da Bog ni zaprt vase, ampak se odpre komunikaciji s človeštvom. „V svojem neskončnem usmiljenju preseže neskončno razdaljo med Njim in nami ter nam pride naproti“, je dejal Frančišek. Ni mu dovolj, da bi nam govoril po prerokih, ampak pošlje celo svojega Sina.

Po drugi strani pa nam današnji evangelij govori tudi o nas. „Pogosto smo zazrti in zaprti v nas same ter ustvarjamo mnoge nedosegljive in negostoljubne otočke. Celo najbolj osnovni medčloveški odnosi včasih niso sposobni medsebojni odprtosti: zaprt zakonski par, zaprta družina, zaprta skupina, zaprta župnija, zaprta domovina“, je opozoril sveti oče in dodal, da temelj začetka našega krščanskega življenja pri krstu prav Jezusove besede Odpri se! In tako se zgodi čudež: ozdravljeni smo sebičnosti in zaprtosti vase ter smo vključeni v veliko družino Cerkve. „Lahko prisluhnemo Bogu, ki nam govori in posredujemo njegovo besedo vsem, ki je še niso slišali, ali pa so jo pozabili in pokopali pod zaskrbljenosti in zavajanja sveta“, je še poudaril sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...